среда, 24. април 2024. - 18:48

Grobnica iz Kine krije zlatnu tajnu staru dva milenijuma

U kineskoj prvinciji Điangsu iskopana je grobnica stara 2.100 godina, za koju arheolozi veruju da je pripadala caru Liu Feiju, koji je preminuo 128. godine pre n.e., posle 26 godina vladavine, za vreme zapadne Han dinastije. 

35

 

Orgije sa 10 žena

 

Kinesko carstvo bilo je izuzetno bogato u drugom veku pre n.r.. Liu Đian, Feijev sin, skovao je zaveru protiv novog cara sedam godina posle očeve smrti i zbacio ga sa trona. Da bi proslavio taj čin, navodno je organizovao orgije sa 10 žena u šatoru podignutom iznad očevog groba.

Iako grobnica leži skrivena u planini u blizini okruga Suji, nekoliko puta je bila opljačkana.

U grobnici je pronađeno na hiljade predmeta, uključujući i one napravljene od zlata, srebra, bronze i žada.

Prvi put su pronađeni slonovi i nosorozi od bronze, što predstavlja značajan dokaz o trgovinskim vezama između drevne Kine i drugih zemalja.

Nekoliko kočija prirodne veličine i desetine manjih takođe su se nalazile u grobnici, a čija je namena bila da služe Feiju u zagrobnom životu.  

Tim arheologa iz muzeja u Nanđingu radio je na otkopavanju dve godine, pri čemu su otkrili tri glavne grobnice, kao i 11 “pratećih”.

36Kovčeg sa telom cara koje je nestalo oštećen je, ali su pronađeni fragmenti posmrtne odeće u kojoj je car bio sahranjen.

Pored kočija, ukrašenih zlatom i srebrom, pronađeno je, takođe, oružje, uključujući gvozdene mačeve, noževe, lukove i strele.

Izvor: Blic

Slični članci