субота, 25. мај 2024. - 12:06

„Zakopano blago“ može biti vaše

San Francisko — Počela je aukcijska i internet prodaja zlatnika vrednih 11 miliona dolara, koje je jedan kalifornijski par slučajno pronašao šetajući psa.

Sredinom nedelje je na aukciji u San Francusku zlatnik iz 1984. prodat za 15.000 dolara. Na aukciji je bilo ponuđeno još nekoliko novčića, dok se najveći deo od ukupno 1.400 pronađenih zlatnika, prodaje preko sajtova „Amazon.com“ i „Kagins.com“.

Anonimni par koji je pronašao „zakopano blago“ ipak će zadržati i nekoliko novčića za sebe.

Novac koji zarade prodajom zlatnika, nakon što pokriju račune, doniraće u dobrotvorne svrhe, dok će zaradu sa ovonedeljne aukcije donirati za rekonstrukciju stare konvnice u San Francisku, koja bi trebalo da bude pretvorena u muzej. U tom prostoru bi trebalo da bude izloženo i 60 zlatnika iz pronađene kolekcije.

Poreklo pronađenih zlatnika još uvek nije poznato. Numizmatičar koji je izvršio procenu pronađenih zlatnika i koji rukovodi njihovom prodajom kaže da već postoje teorije koje blago povezuju sa pljačkašem kočija Crnim Bartom, legendarnim odmetnikom Džesijem Džejmsom, ali i sa pljačkom već pomenute stare kovnice u San Francisku.

Naravno, već su se pojavili ljudi koji tvrde da pronađeno blago pripada njihovim dalekim rođacima, a jedna žena je čak zapretila tužbom.

Ipak, nadležni tvrde da se nijedna od pomenutih teorija zasad nije pokazala kao pouzdana.

Izvor: B92

Slični članci