понедељак, 11. децембар 2023. - 20:40

Tragači za blagom najviše kopali po crnomorskom regionu

Prema informacijama iz Ministarstva kulture i turizma, traganje za blagom u Turskoj je česta pojava, u koju se upuštaju avanturisti i osobe koje sanjaju da postanu bogate.

Tragači za blagom najčešće se usmeravaju prema područjima za koje se prenosi da su nekadašnji stanovnici tog dela zemlje zakopavali novac i vredne predmete, zatim prema narodnim pričama o skrivenom blagu ili pak onim u kojima je potraga za blagom ukrašena verskim sadržajem.

Iskopavanja u sklopu traganja za blagom najviše su obavljena na područjima gradova Giresun, Ordu, Bursa i Sivas.

Prema broju zahtjeva za kopanje blaga, region Crnog mora dolazi do posebnog izražaja.

Iako se posmatrano po godinama menja vrh liste gradova, prema statističkim pokazateljima iz 2013. godine, najveći broj odobrenja za kopanje s ciljem pronalaženja blaga izdato je u gradovima Giresun, Ordu, Bursa i Sivas.

Međutim, prilikom tih iskopavanja nije pronađeno nikakvo zakopano blago.

Anadolija sa raznovrsnom etničkom i kulturnom strukturom nosi tragove od prve civilizacije u istoriji sve do današanjih dana i još uvek nastavlja da iznenađuje istraživače, a ujedno je nada za tragače za blagom.

Prema turskom zakonu, ukoliko se pronađeno blago nalazi na državnom zemljištu 50 posto vrednosti se isplaćuje pronalazaču istog, a ako je nađeno na privatnom zemljištu 40 posto vrednosti pripada pronalazaču blaga i 10 posto vlasniku zemljišta.

Izvor: TRT

Slični članci