субота, 27. јул 2024. - 01:49

Otkriven deo Kineskog zida star 2.500 godina

Kineski arheolozi su izjavili da su u regiji Ningsia Hui na severozapadu Kine pronađeni ostaci Kineskog zida stari skoro 2.500 godina.

Pronađeni ostaci Kineskog zida su dužine 20 metara, a, kako navode kineski arheolozi, datiraju iz doba dinastije Kin od 221. do 206. godine pre nove ere.

Ostaci se sastoje iz dva dela. Prvi je dug pet metara, a visok šest, dok je drugi dug 10 metara, a visok pet. Prema navodima kineskih stručnjaka, pronađeni ostaci Kineskog zida su stari oko 2.470 godina.

Inače, Kineski zid je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na svetu, a jedan njegov deo koji se nalazi oko 80 kilometara od Pekinga dnevno poseti na hiljade turista.

Kineski zid predstavlja niz manjih zidova sa utvrđenjima sazidanim od kamena, cigle, drveta, zemlje i raznih drugih materijala. Više od dvadeset dinastija učestvovalo je u njegovoj izgradnji koja je počela u 3. veku pre nove ere. Zid je dug blizu 8.850 kilometara i prostire se od severa zemlje prema zapadu. Dinastija Kin je prva počela sa izgradnjom zida kako bi se zaštitila od napada mongolskih nomadskih plemena.

Slični članci