недеља, 21. април 2024. - 20:07

Izuzetno otkriće „tajnog“ dela Rima

Najnovije otkriće naučnika otkrilo je „tajni“ deo Rima…

Arheološko nalazište u luci Ostija
Arheološko nalazište u luci Ostija

U blizini mora otkriven je novi deo starog Rima. „Tajni“ deo antičke rimske luke Ostije otkopan je i veći je od Pompeja, tvrde italijanski arheolozi, piše Ansa.

Zahvaljujući pronalasku otkriveno je da je Rim rekom Tiber bio podeljen na dva dela. Naučnici su verovali da je uz reku bio severni rub Ostije, ali ovaj put korišćena geofizička istraživanja pokazala su da se gradski zid Ostije nastavljao i sa druge strane.

Arheološko otkriće veliko je i uključuje kule i skladišta, kao i granične zidove. Do njega su došli stručnjaci iz Italije i Velike Britanije, a koristili su posebnu opremu kako bi identifikovali zakopane drevne zidine. Ovo otkriće baca novo svetlo na to koliko je Ostia bila važna u trgovini prvih 200 godina ovog milenijuma.

„Ovo otkriće će zaseniti blago iz Tutankamonove grobnice“

Rezultati istraživačkog tima pokazuju da je Ostija bila 40 posto veća nego što se dosad mislilo.

„To je jako važno otkriće. Ostija je jedan od najvažnijh gradova“, rekao je jedan od šefova istraživačkog tima, Simon Keay. Otkriće potpuno transformše i poimanje Rima u vreme drevnog carstva.

„Rim je bio potpuno zavisan od Ostije. Društvo je tada bilo zavisno o žitaricama, a one su u Rim dolazile preko Ostije“, izjavio je Dirk Booms.

Slični članci