субота, 25. мај 2024. - 14:04

Egipatske perle napravljene od meteorita

Najstariji predmeti od gvožđa koje je napravio čovek – perle nađene u egipatskoj grobnici staroj više od 5.000 godina, načinjene su od materijala iz svemira – meteorita, saopštili su britanski arheolozi.

Britanski arheolozi pronašli su perle 1911. godine u mestu El-Gerzeh u Egiptu, u grobnici staroj više od 5.000 godina, a istraživanja su pokazala da su napravljene od gvožđa koje je na zemlju palo iz svemira, tačnije od meteorita.

Utvrđeno je da metal od kojih je devet sitnih perli na bogatoj ogrlici, inače jednom od najstarijih predmeta od gvožđa koje je napravio čovek, sadrži veliku količinu nikla, fosfora, kobalta i germanijuma.

Pošto tih metala u gvožđu na Zemlji ima samo u tragovima, to pouzdano znači da je materijal od kojeg su napravljene perle, bio deo meteora.

Britanski arheolozi su utvrdili da je to gvožđe u više navrata zagrevano i kovano, što je bio deo postupka za proizvodnju perli.

U četvrtom milenijumu pre nove ere gvožđe se malo koristilo, a pre svega je korišćen bakar jer je mekši i lakši za obradu od gvožđa.

Izvor: RTS

Slični članci