понедељак, 11. децембар 2023. - 06:32

Postali milioneri zahvaljujući stalku za televizor

Članovi jedne porodice postali su milioneri kada je otkriveno da je sanduk, koji je godinama služio kao stalak za televizor, zapravo japanski antikvitet vredan 9,3 miliona dolara

LONDON – Članovi jedne porodice postali su milioneri kada je otkriveno da je sanduk, koji je godinama služio kao stalak za televizor, zapravo japanski antikvitet vredan 6,3 miliona funti (9,3 miliona dolara).

Prema pisanju lista „Telegraf“, 1,5 metara dug drveni sanduk, kupio je 1970. godine za 100 funti (150 dolara) neimenovani francuski inženjer koji je tada živeo u Londonu, a nedavno je preminuo u Francuskoj.

Detalj... zlatna lak dekoracija
Detalj… zlatna lak dekoracija

Ispostavilo se da je tri i po veka stari antikvitet, izrađen od kedrovine i premazan zlatnim lakom, jedan od 10 postojećih ovakvih japanskih kovčega u svetu.

Londonski „Viktorija i Albert“ muzej bio je u potrazi za njim još od 1941. kada je poslednji put viđen.

Kupio ga je na aukcji Kraljevski muzej u Amsterdamu za 6,3 miliona funti, ili za 6,1 milion funti više od cene od 200.000 funti koliko je traženo za njega na početku licitacije.

„Velika je čast što možemo da ovako značajan predmet dodamo našoj kolekciji“, kazao je predstavnik holandskog muzeja.

Sanduk, ukrašen spolja i unutra predstavama iz japanske mitologije, napravio je 1640. u Kjotu stolarski majstor Kaomi Nagašige po narudžbini holanske kompanije.

Među prethodnim vlasnicima ovog vrednog kovčega bili su francuski kardinal Mazaren i britanski pesnik Vilijam Bekford.

Slični članci