петак, 12. април 2024. - 20:43

Egipatska sfinga otkrivena u severnom Izraelu

Arheolozi u Izraelu neočekivano su otkrili deo egipatske sfinge, za koju se veruje da je iz doba faraona koji je gradio piramide.

Na delu statue su hijeroglifi i pominje se ime Micerinusa, koji je podigao jednu od velikih piramida u Gizi.
Na delu statue su hijeroglifi i pominje se ime Micerinusa,
koji je podigao jednu od velikih piramida u Gizi.

Stopala sfinge, ostatak veće statue, nađena su na arheološkom nalazištu Tel Hazor severno od Tiberijasa na Galilejskom jezeru. Oktriće je za tim Institita za arheologiju na Hebrejskom univerzitetu, predvodjenog profesorom Amnonom Ben Torom i dr Šaron Cukerman bilo veliko iznenađenje.

To je, kako navode izraelski mediji, jedina sfinga tog kralja pronađena bilo gde u svetu, uključujući i Egipt i jedini deo kraljevske skulpture sfinge pronađen u Levantu, istočnom delu Mediterana.

Na delu statue su hijeroglifi i pominje se ime Micerinusa, koji je vladao Egiptom pre više od 4.000 godina i podigao jednu od velikih piramida u Gizi. Međutim, arheolozi veruju da je sfinga po svoj prilici doneta u Izrael pre četiri hiljade godina odnosno da nije bilo veze izmedju Egipta i drevnog Izraela koji bi doveli podizanja sfinge na mestu gde je nađena.

Micerinus je vladao oko 2.500 godine pre naše ere.

„To je jedina monumentalna egipatska statua ikada nadjena na Levantu, koji danas čine Izrael, Liban i Sirija“, rekao je vodja tima za AFP, dodavš da je to jedina sfinga tog odredjenog kralja za koju se zna, čak ni u Egiptu njegova sfinga nije nadjena.

Ostatak statue je oko pola metra dug i arheolozi procenjuju da je bila duga 1,5 i visoka pola metra. Jedan od eksperata ne isključuje mogućnost da su statuu doneli stanovnici Kanana koji su krajem 17 i početkom 16. veka pre naše ere vladali donjim Egiptom.

On je rekao da u egipatskim spisima stoji da su strani vladari pljačkali i oskrnavili lokalne hramove i moguće je da je statua poput ove jedna od ukradenih.

Ben Tor, medjutim, veruje da je sfinga stigla do Tel Hazora kao poklon pokojnog egipatskog vladara, odnosno da je poslata kralju Hazora koji je bio najvažniji vladar u regionu.

Izvor: Blic

Slični članci