петак, 8. децембар 2023. - 16:53

Grobnica vožda na Kavkazu misterija za arheologe

Na padinama centralnog Kavkaza, ruski arheolozi pronašli su misterioznu grobnicu ratnika. Uz desetak dragocenih zlatnih predmeta, ratnik je u zagrobni život poslat obučen u gvozdenu verižnjaču i naoružan mačevima i borbenom sekirom, a stručnjaci ne znaju kojoj kulturi je pripadao.

Ruski arheolozi koji rade na nekropoli iz trećeg veka pre nove ere, pronašli su na padinama centralnog Kavkaza spektakularnu grobnicu jednog ratnika.

Uz desetak zlatnih predmeta, uključujući i broš sa malim kristalom, ratnik je u zagrobni život poslat obučen u gvozdenu verižnjaču i naoružan borbenom sekirom i mačevima.

Jedan od dva mača je, kako prenosi američki list Arheologija, dugačak metar i pronađen je položen na ratnikove noge sa vrhom okrenutim ka stomaku.

„Zagrobni darovi su izuzetno bogati“, rekla je arheolog Valentina Mordvinceva iz ukrajinske Akademije nauka, koja je pomogla u analiziranju otkrivenog blaga.

„Pripadao je višoj klasi i najverovatnije je bio poglavica“, dodala je Mordvinceva.

U blizini grobnice pronađeni su ostaci tri konja i krave, što pokazuje da je ovaj ratnik bio izuzetno poštovan.

Budući da je u ovom planinskom regionu bilo malo arheoloških istraživanja, Mordvinceva i njene kolege ne znaju kojoj kulturi je ratnik pripadao, iako mnogi predmeti – uključujući bronzani šlem ukrašen reljefom ovnovskih rogova – pokazuju uticaj Grčke.

 Izvor: RTS

Slični članci