понедељак, 20. мај 2024. - 05:52

Sinjačke grobnice iz gvozdenog doba pune nakita

Arheolozi su kod Sinjca, na putu između Bele Palanke i Pirota, otkrili nekoliko grobnica iz gvozdenog doba, odnosno od pre 2.500 godina, u kojima su sahranjeni ratnici. Pored većeg broja noževa i koplja, u grobnici je nađen raznovrstan nakit, bronzani ukrasi, nitne, alke i nanogice.

Sinjac

Na istočnom kraku saobraćajnog Koridora 10, kod Sinjca, na putu između Bele Palanke i Pirota, arheolozi su pronašli nekoliko grobnica iz gvozdenog doba, odnosno od pre 2.500 godina, u kojima su sahranjeni ratnici s kopljima i noževima.

Grobnice su otkrivene u sklopu nastavka zaštitnih arheoloških istraživanja, a na tom delu trase budućeg auto-puta to je za sada najznačajnije nalazište.

Pored skeleta, arheolozi su pronašli bronzane ukrase, nitne, alke i ukrase za noge.

Arheolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu Mirjana Blagojević, rekla je da su u nastavku zaštitnih arheoloških istraživanja na trasi budućeg auto-puta kod Sinjca došli do značajnih otkrića.

„Pronašli smo jedan veliki prsten od kamena. Do sada smo našli tri skeleta. To su ratnici s kopljima i noževima, s gvozdenim fibulama, nekim bronzanim ukrasima, nitnama, alkicama i ukrasima za noge, odnosno nanogicama“, precizirala je Blagojevićeva. Ona je dodala da je u pitanju jedna celina.

„Možda je u pitanju porodična sahrana. Pored tri skeleta, našli smo i jednu urnu u kojoj smo konstantovali spaljene kosti, koje su najverovatnije pripadale detetu. Verovatno će biti još skeleta. Nismo završili“, rekla je Blagojevićeva.

Prema rečima Blagojevićeve, arheolozi su radili uz pomoć mehanizacije, navodeći da su otvorili širi iskop da bi obuhvatili veći deo celine.

„Ovaj izuzetan nalaz nećemo možda moći u celosti da otkrijemo, jer imamo granicu eksproprijacije i zonu u koju možemo da se krećemo. Zadovoljni smo onim što smo do sada otkrili, a reč je o neočekivanom otkriću“, dodala je Mirjana.

Blagojevićeva je objasnila da će sve to biti istraženo i dokumentovano i sačuvano u publikaciji.

„Postoji mogućnost da se to sačuva na terenu. Videćemo s Koridorima Srbije da ako postoje mogućnosti, izmestimo nalaz, ali to zavisi od novca. Pored toga, na prostoru od 500-600 metara smo pronašli ostatke naselja iz neolita. U pitanju je starevačka kultura. Na ovom prostoru otkrili smo i ostatke sela Sinjac iz 17. i 18. veka“, istakla je Blagojevićeva.

Arheolog u pirotskom Muzeju Ponišavlja Predrag Pejić je rekao da je to otkriće značajno, jer je to period s kraja starijeg gvozdenog i početka mlađeg gvozdenog doba.

„Prvi put imamo jednu zajednicu, koja se u tom periodu sahranjuje skeletno. To je za nas veoma značajno. Reč je o jedinstvenom nalazu u celom Ponišavlju i jugoistočnoj Srbiji. Značajno je za pirotski kraj i arheološka istraživanja Srbije“, objašnjava Pejić.

On je podsetio da je tokom četiri godine istraživanja na potezu istočnog kraka Koridora 10 bilo pronađeno više od 20 lokaliteta i naveo da od sela Čiflik do Pirota ima pet lokaliteta za istraživanje.

Radove na lokalitetu kod Sinjca, koji traju dva meseca, finansiraju Koridori Srbije.

Izvor: RTS

Slični članci