недеља, 19. мај 2024. - 21:41

Pronađeni ostaci broda koji je bio inspiracija za ‘Mobi Dik’

Američki pomorski arheolozi su pronašli ostatke potopljenog broda za čijim je kormilom stajao kapetan koji je Hermanu Melvilu bio inspiracija za čuveni roman “Mobi Dik”.

Ostaci broda “Dva brata”, kojim je upravljao kapetan Džordž Polard pronadjeni su u plitkoj vodi u blizini Havaja.

Brod kapetana Polarda udario je u koralni greben i potonuo 1823, a sličnu sudbinu doživeo je i njegov prethodni brod “Eseks” dve godine ranije, u sudaru sa kitom, što je Melvilu dalo osnov za priču. Posle potapanja “Eseksa” kapetan Polard i njegova ekipa su tri meseca proveli na moru bez hrane i vode i čak pribegli kanibalizmu pre nego što su spaseni.

Istraživači američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu pronašli su ostatke “Dva brata” 965 kilometara severozapadno od Honolulua. Iako je drveno korito broda propalo istraživači su pronašli harpune, pribor za čišćenje kitova i posude za spravljanje ulja.

“Pronaći fizičke ostatke nečega što je delovalo izgubljeno u vremenu je prilično neverovatno. Jednostavno shvatite da su te priče više od priča. One govore o stvarnim životima”, izjavio je tim povodom istoričar Natanijel Filbrik, a preneo Bi-Bi-Si (BBC).

Iako je Melvil bio ispirisan Polardovim avanturama u stvaranju romana “Mobi Dik”, koji je objavljen 1851, mišljenja su da karakter nesrećnog moreplovca nije bio osnova za opsesivnog kapetana Ahaba.

Slični članci