недеља, 19. мај 2024. - 22:09

Senzacionalni arheološki nalazi u Grčkoj

Deo puta dug 70 metara, koji su izgradili stari Rimljani i koji je pre 2.000 godina predstavljao glavni put kroz grad Solun, pronađen je od strane arheologa iz  Grčke, u Thessalonikiju.

Kako  piše Artdaily, ovj put otkriven  je za vreme radova i iskopavanja na novom sistemu podzemne železnice, koja bi trebala da bude završena za četiri godine.

Stari put će biti sačuvan i otvoren za javnost kada se završi podzemna železnica, prenosi Artdaily, a u  nekoliko komada mermera su urezane razne dečije igre, dok su na nekima prikazane i konjske kočije.

U iskopinama su takođe otkriveni i ostaci alatki i lampi.

Arheolog  Viki TzanakouI, koja radi na projektu je rekla da je rimski put star oko 1.800 godina, a da su ostaci grčkog puta, pronađeni ispod rimskog, 500 godina stariji.

„Pronašli smo dva puta, jedan iznad drugog. To nam daje novi uvid u istoriju grada. Stari put, zajedno sa svojim sporednim putevima, prati moderne ulice grada“, objasnila  je Tzanakouli.

Pronađen na dubini od sedam metara, stari put prati skoro isti pravac kao i današnja avenija Egnatia.

Radovi na podzemnoj železnici, koji su počeli 2006. godine, daju jedinstvenu priliku arheolozima da istražuju ovaj gusto naseljeni grad.

Ipak, njihova istraživanja uveliko usporavaju izgradnju željeznice.

Pre par godina, radnici su otkrili više od 1.000 grobova, od kojih su neki bili puni nakita, zlatnika i ostalih sličnih  umetnina.

Slični članci