субота, 27. јул 2024. - 01:28

Misteriozna ruševina u sirijskoj pustinji stara 10.000 godina

 

Damask – Misteriozna građevina pronađena u Siriji stara je oko 10.000 godina, procenjuju stručnjaci.

Ova teorija se nemože u potpunosti potvrditi jer je istraživanje na tom području onemogućeno zbog žestokih sukoba koji traju u toj regiji, tvrde naučnici.

Ovu čudnovatu kamenu formaciju 2009. otkrio je arheolog Robert Mason . On je naišao na kamen, čudne linije i pećine u nenaseljenom delu sirijske pustinje.

Robert Mason je o svome otkriću progovorio na predavanju u Semitskom muzeju na Harvardu . Rekao je kako je ova formacija otkrivena oko 80 kilometara severno od Damaska i kako veruju da potiče iz razdoblja neolita ili iz bronzanog doba.

Udubljenja u kamenu i pećine vrlo su jednostavne, ali su jasno naznačene i odvojene od ostataka okoline. Ono što ih čini posebnima je činjenica da na njima nema nikakvih nazanaka da su nekada davno bile nastanjene i da se u njima odvijao život.

“Čini se kao da su tamo sahranjivali svoje mrtve, kao grobnica. Potrebno je ovo detaljno istražiti, ali zbog sukoba u Siriji to još neko vreme sigurno neće biti moguće”, rekao je Robert Mason.

U blizini formacije nalazi se popularni manastir ‘Deir Mar Musa’ poznat po spektakularnim Hrišćanskim freskama.

Robert Mason vjeruje kako je taj manastir nekada bio rimska kula. Upravo kada je tražio dokaze o postajanju rimske kule naišao je na svoje poslednje otkriće.

Slični članci