среда, 24. април 2024. - 17:16

Podignuto spomen-obeležje Konstantinu Velikom

Spomen-obeležje Konstantinu Velikom
Spomen-obeležje Konstantinu Velikom

Spomenik Konstantinu Velikom podignut je kod tvrđavskog mosta u Nišu i deo je projekta „Carevi Karnuntuma koji su promenili svet“, čiji je idejni tvorac direktor austrijske fondacije „Art Karnuntum“ Pjero Bordin, saopšteno je iz Skupštine grada.

Predstavljen je lik Konstantina Velikog i monogram, a spomenik su, u okviru obeležavanja gradske slave i Dana Konstantina Velikog i carice Jelene, otkrile delegacije iz Austrije i Turske sa gradonačelnikom Niša Milošem Simonovićem.

Fondacija „Art Karnuntum“ proglasila je Srbiju i Niš za veliko svetsko mesto istorije, a Konstantin Veliki povezuje tri grada sa raznih krajeva – austrijski Karnuntum, Niš i turski Izmit.

Konstantin je rođen u Nišu, u Karnuntumu je zaključen ugovor 308. godine o tetrarhiji između četiri rimska imperatora, Galerija, Maksimilijana, Licinijusa i Konstantina Velikog, a u Izmitu je 311. godine donet prvi edikt o verskoj toleranciji, navode u Skupštini grada.

Četiri imperatora povezuju gradove učesnike projekta, među kojima su još Jork, Trir, Arl, Zaječar, Instanbul, Solun, Rim i Milano.

Spomenik u Nišu je delo vajara Mileta Koceva, izrađen je prema zajedničkom rešenju u okviru projekta, a njegovo otkrivanje deo je priprema Niša za obeležavanje 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Slični članci