недеља, 10. децембар 2023. - 11:55

U Čečeniji otkriveno 40 jaja dinosaurusa?

Dizanje u vazduh dela brda u Čečeniji dovelo je do potencijalno senzacionalnog otkrića. U slojevima zemlje pronađeni su fosili oko 40 jaja za koje se pretpostavlja da su ih izlegli dinosaurusi. Ipak, neki naučnici sumnjaju u to zbog dužine jaja koja iznosi i do 102 centimetra.

Tim geologa iz Čečenije pronašao je u planinama ove ruske republike fosile jaja za koje veruje da ih je izlegao jedan od velikih izumrlih reptila koji su živeli na Zemlji pre više od 60 miliona godina.

„Dosad smo pronašli oko 40 jaja, njihov tačan broj još nije utvrđen“, rekao je geolog Said-Emin Džabrailov sa Državnog univerziteta Čečenije, prenosi Rojters.

„Moguće je da ih ima još mnogo više ispod zemlje“, naveo je Džabrailov, dodajući da su neka jaja duga i do 102 centimentra.

Istraživači su do ovog, kako su ga nazvali, senzacionalnog otkrića došli kada je grupa građevinskih radnika digla u vazduh deo brda radi izgradnje puta uz granicu sa Gruzijom.

Džabrailov je istakao da je sada na paleontolozima da utvrde kojoj vrsti dinosaurusa pripadaju fosilizovana jaja.

Paleontolog Valentina Nazarova sa Moskovskog univerziteta, međutim, sumnja da je reč o jajima dinosaurusa.

„Na žalost, to nije tačno. Dinosaurusi su polagali mala jaja“, objasnila je Nazarova, ističući da dinosaurusi najverovatnije nikada nisu ni živeli u ovom delu Kavkaza.

„Dinosaurusi nisu polagali jaja dok su skakutali po planini poput koza.“

Kada je reč o veličina jaja dinosaurusa, jedno nedavno istraživanje je došlo do zaključka da su tokom evolucije dinosaurusi izgubili bitku sa sisarima upravo zbog veličine svojih mladunaca na rođenju.

Naime, zbog ograničenog obima jaja, dinosaurusi su imali komparativno male mladunce, teške između dva i deset kilograma, iako su oni sami težili od 30 do 50 tona.

To znači da su mali dinosaurusi morali da se takmiče u više „kategorija“ sa drugim životinjama za hranu, rekao je za AFP Markus Klaus sa Univerziteta u Cirihu.

Sisari, pak, nisu imali taj problem s ozbirom na to da njihovi mladunci komparativno nisu bili tako mali i nisu imali potrebe da se bore sa drugim vrstama za hranu pošto su sisali mleko svojih majki, objasnio je Klaus.

Izvor ‚‚ RTS „

Slični članci