недеља, 10. децембар 2023. - 21:35

Dinosaurusi se nastanili u Svilajncu

Replike u prirodnoj veličini dočaravaju praistorijski svet

U prirodnjački centar u Svilajncu, koji treba da se otvori u maju, stiglo je prvih 11 od planiranih 20 replika dinosaurusa, izrađenih u „Dinosaurer parku“ u Reburgu kod Hanovera, rekla je Ivana Todorov, predstavnica za odnose sa javnošću.

Todorova je rekla da su replike dinosaurusa stigle u centar početkom marta i da su namenjene zabavnom „Dino parku“ koji postoji u okviru centra, kao i skeleti koji će biti smešteni u izložbeno-naučnom delu zgrade.

Prirodnjački centar, čija izgradnja je počela krajem juna prošle godine, zapošljavaće 30 radnika uglavnom prosvetne struke, rekao je zamenik predsednika opštine Predrag Milanović.

Vrednost ove investicije je 5,5 miliona evra, koje je obezbedila Evropska investiciona banka, za istraživanje i razvoj u javnom sektoru kojima raspolaže Ministarstvo nauke.

Naučno obrazovni Prirodnjački centar u Svilajncu, prvi je u Srbiji i na Balkanu, površine je oko 3.000 kvadratnih metara, a pored radionica i dela za naučno istraživanje, imaće izložbeni gde će biti izložene replike dinosaurusa.

Posetioci će imati priliku da vide primerke u prirodnoj veličini, koji pripadaju najstarijim vrstama koje su stare i do 245 miliona godina, kao i orginalne fosile i prikaz životinjskog sveta praistorije.

U okviru Centra će biti otvoren i 3D bioskop za naučne i dokumentarne filmove, a novac od karata za izložbeni deo ulagaće se u naučno-istraživačke programe iz oblasti geologije, klimatologije, ekologije i palentologije.

Izvor ‚‚ Tanjug „

Slični članci