недеља, 19. мај 2024. - 23:49

Caričin grad

Caričin grad
Caričin grad

Arheološki lokalitet Caričin grad nalazi se u podnožju planine Radan i to na tromeđi između Bojnika, Medveđe i Lebana, gde je vizantijski car Justinijan I, u 6. veku, podigao grad, kako se pretpostavlja u blizini mesta svog rođenja. Istraživanja na ovom lokalitetu započeta su jos 1912. godine. Urbano naselje su činile tri celine Akropolj, Gornji i Donji grad.Grad je živeo veoma kratko, oko 80 godina, što je veoma kratak period za jedan takav grad.

Donji grad nije u potpunosti urbanizovan do kraja. U Donjem gradu može se izdvojiti jedna crkva, gde je pronađen monogram ktitora Justinijana. Radi se o trobrodnoj crkvi, zidovi su bili bogato ukrašeni freskama i mozaicima, koji su sasvim dobro očuvani.

Ceo prostor Akropolja podeljen je centralnom ulicom, na dva dela, sa leve strane se nalazi episkopska bazilika, a sa desne strane je episkopska palata. Kompleks koji se sastojao iz više prostorija koje su služile za potrebe rezidencije, što znači da je Justinijana Prima bila prvenstveno centar arhiepiskopije. Palata je imala i sprat sto je dokumentovano pronalaskom stepenica. Episkopska bazilika je jedan od najmonumentalnijih spomenika otkrivena na Balkanskom poluostrvu, inače prva bazilika koja je otkrivena u ovom gradu (ukupno ih je bilo 10). Pored nje se nalazi baptisterijum ili krstionica a pored nje konsingnatorijum (mesto koje je služilo za podučavanje vernika).

Najrazvijeniju celinu na Caričinom gradu predstavlja Gornji grad, na čijem je najvišem, severozapadnom delu podignut Akropolj kao zasebna celina. U Gornjem gradu su do sada istražene dve kapije, istočna i južna, delovi bedema uz same kapije i jedan broj kula, među kojima se izdvaja jugozapadna ugaona kula – rezervoar. Istočna kapija je potkovičaste osnove i sa stepenišnim prilazom, što ukazuje na to da ona nije bila za kolski prolaz, za razliku od južne, preko koje se odvijao glavni saobraćaj. Na zapadnom bedemu Gornjeg grada nalazila se cisterna, gde se voda akumulirala i dalje sprovodila sistemom olovnih cevi ka severnom delu Gornjeg grada. Središnji deo Gornjeg grada predstavljao je kružni trg, oko koga je podignuto niz građevina kulturnog, trgovačkog i javnog sadržaja.

Monumentalnost i bogatstvo arhitekture, raskošni mozaici svrstavaju Caričin grad među istorijski najznačajnija i turistički najprivlačnija arheološka nalazišta srpskog kulturnog nasleđa.

Slični članci