недеља, 19. мај 2024. - 21:54

U Sirmijumu pronađene freske i novčići iz 4. veka

Na lokalitetu 85 antičkog Sirmijuma pronađeni su ostaci rimskih građevina i mnoštvo fresaka i novčića iz 4. veka, izjavila je rukovodilac projekta istraživanja viši naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu Ivana Popović.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Carske palate

SREMSKA MITROVICA – Na lokalitetu 85 antičkog Sirmijuma pronađeni su ostaci rimskih građevina i mnoštvo fresaka i novčića iz 4. veka, izjavila je rukovodilac projekta istraživanja viši naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu Ivana Popović.

„Na granici između rezidencijalnog i ekonomskog dela Carske palate, iz koje se u vreme tetrerhije upravljalo velikim prostranstvom – od današnje Budimpešte do grčkog ostrva Krit, nalazila se velika rimska žitnica“, kazala je Popovićeva i dodala da su ispod tog sloja pronađeni ostaci raskošne rimske građevine iz ranijeg perioda, s mnoštvom fresaka u fragmentima.

Prema njenim rečima, pronađen je i veliki broj novčića koje su kovali rimski imperatori u 4. veku.

Arheološka istraživanja, kako navodi Popovićeva, biće okončana do kraja nedelje na lokalitetu 85 antičkog Sirmijuma, na čijim ostacima je podignut najveći sremski grad.

Ta istraživanja obnovljena su 3. oktobra, a ceo projekat istraživanja na tom lokalitetu započet je 2003, a prekinut dve godine kasnije. Obnovljena su sredstvima od 800.000 dinara, koja je obezbedilo Ministarstvo za kulturu i informaticko društvo.

Beogradski Arheološki institut već je pripremio projekat s kojim će konkurisati za nastavak radova na ovom lokalitetu, koji se nalazi istočno od nove zgrade Muzeja Srema i Carske palate i hipodroma.

U okviru ovogodišnjeg projekta otvorene su tri sonde, a Popovićeva je ispričala da su istraživanja u potpunosti opravdala očekivanja.

„U ranijem istraživanju pronađena je srednjovekovna hrišćanska bogomolja s dobro očuvanom freskom Marije Magdalene. Ona će sada biti skinuta i za posetioce predstavljena u Muzeju Srema. U toku iduće godine biće organizovan skup na kome će učestovati predstavnici Arheološkog instituta, Republickog zavoda za zaštitu kulture, kao i Zavoda u Sremskoj Mitrovici, Muzeja Srema i Grada Sremska Mitrovica na kome bi trebao da bude postignut dogovor o konzervaciji i prezentaciji tog lokaliteta“, rekla je Popovićeva.

Sirmijum, danas Sremska Mitrovica, bio je antički grad i jedan od četiri prestonice Rimskog carstva, koji je izgrađen na južnim obroncima Fruške Gore u 1. veku. Sirmijum je postao prestonica Rimskog carstva 293. godine za vreme vladavine Galerija.

Arheološka istraživanja otkrila su da je grad bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata. Istraživanja rađena od sredine 20. veka otkrila su delove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Vidljivi su ostaci javnih kupatila, nekropole, horeuma, trgovačkih i zanatskih centara.

 

Slični članci