четвртак, 30. новембар 2023. - 05:07

Udarac ove sekire menja ISTORIJU ČOVEČANSTVA

Mali kameni ostatak koji je pronađen na severozapadu Australije ostatak je velike sekira sa drškom, po tvrdnjama arheologa koji su istraživali oblast Kimberli.

Kažu da je starost najverovatnije između 44.000 i 49.000 godina.

Ovo otkriće objavljeno je u naučnom časopisu „Australian Archeology“.

Iako su se mnogo starije sekire pravile obično od kremena i pronađene su širom Evrope i Afrike, ovi novopronađeni ostaci su od mnogo tvrđeg kamena.

Arheolozi su zaključili da je to sečivo koje je bilo pričvršćeno za veliku dršku i da se najverovatrnije radi o sekiri. Oruđe nalik ovom se češće povezuje sa razvojem poljoprivredom, a u Australiji poljoprivredni „alat“ se javio ranije nego bilo gde u svetu.

– Narod koji je tada naseljavao Australiju, prilagođavao se novoj teritoriji, a dokaz za to je i ostatak sekire, s obzirom na to da se zna da ih nisu imali tamo odakle su došli – rekao je profesorka Sju O’Konor sa Australijskog državnog univerziteta.

Profesorka O’Konor je svoje prvo istraživanje imala još 1990. godine u Kimberli regionu u Australiji, kada je sa svojim kolegama pronašla brojne predmete, ali tek 2014. godine kad su organizovali dosta detaljnije iskopavanje, otkrili su i mali komad ispoliranog kamena.

– Nigde u svetu nećete naći da sekire datiraju tako davno. Australijski kameni artefakti su obično jednostavniji, ali očigledno to nije slučaj sada, s obziorm da smo pronašli ostatke sekire tako davne kao nigde u svetu – rekla je profesorka.

 Profesor Hikok
Profesor Hikok

– Iako su se ljudi vremenom širili tlom Australijom, ipak nije svuda bila zastupljena sekira kao oruđe. One su korišćene samo na severu zemlje, što možda ukazuje na dve kolonijalne grupe, ali možda i na to da su ljudi, seleći se na jug, napuštali takvu „tehnologiju“ – navodi profesor Piter Hikok sa Univerziteta u Sidneju.

Drugi profesor, Džon Šej sa jednog američkog univerziteta, kaže da bi ovo otkriće bilo uverljivije kad bi pronašli još neke slične ostatke na različitim lokacijama, ali da je svakako „kul“, kao i da su australijski starosedeoci imali veoma složenu kako on ističe „tehnologiju“.

(Blic)

Slični članci