понедељак, 11. децембар 2023. - 20:47

U Turskoj otkrivena podzemna crkva iz 5. veka u kojoj su se hrišćani skrivali od Rimljana

Drevna starohrišćanska crkva otkrivena je u arheološkim iskapanjima na području turske pokrajine Nevşehir odnosno Kapadokije.

Crkva sv. Đorđa, Zapadna Kapadokija
Crkva sv. Đorđa, Zapadna Kapadokija

Prema prvim istraživanjima, podzemna crkva uklesana u stene nastala je u 5. veku, a prema rečima arheologa skriva i freske na kojima su dosad neviđeni prizori poput crteža ribe koja pada iz Hristove ruke, Isusova vaskrsenje i smrti zlih duša.

– Crkva je veća od ostalih pronađenih na području Kapadokije. Izgrađena je pod zemljom, a njene izvorne freske preživele su sve do danas. Kad smo krenuli sa radovima nismo ni sanjali da ćemo pronaći ovakve podzemne komplekse. Iskopavanje i čišćenje ide dalje i nadamo se da ćemo uskoro imati nove podatke o istoriji Kapadokije koja će tako postati još značajnije hodočasničko odredište – izjavio je gradonačelnik Nevşehira Hasan Ünver.

Drevna crkva otkrivena je u arheološkim istraživanjima u sklopu projekta obnove starog jezgra ovog turskog grada u čijem se središtu nekada nalazila. Arheološko područje pokriva gotovo 360 hiljada kvadratnih metara i uključuje 11 kvartova koji okružuju centar grada.

S obzirom da se otkriće dogodilo u januaru, arheolozi su zbog nepovoljnih vremenskih uslova crkvu ispunili zamljom da bi je zaštitili.

– Zaustavili smo radove da bismo zaštitili freske i samu crkvu. U proleće, kad otopli, čekaćemo da vlaga najpre ispari, a zatim ćemo ukloniti zemlju. Nakon restauracije i čišćenja freske će biti vraćene u izvorno stanje – objasnio je Ali Aydin, jedan od arheologa koji učestvuje u istraživanjima i restauraciji.

Ovo otkriće samo je jedno u nizu fascinantih arheoloških otkrića na području nekadašnje Kapadokije. Naime, prema dosadašnjim istraživanjima otkriveno je oko 200 podzemnih gradova iz različitih istorijskih razdoblja, u kojima je sveukupno živelo oko 100 hiljada stanovnika. Većina gradova ima barem dva podzemna sprata, a njih 36 ima tri ili više spratova. Najveći podzemni grad je svakako Derinkuju, otkriven 1963. godine. Sa svojih 18 spratova, proteže se do dubine od 85 metara, a potiče iz 8. veka pre Hrista. Kroz njega protiče pitka voda, ima niz ventilacijskih sistema, stanove, trgovine, bunare, oružarnice, groblje i posebne otvore za beg. U gradu je pronađena i škola i posebne prostorije u kojima su se držale životinje.

Crtež drvenog Derinkujua
Crtež drvenog Derinkujua

Tražeći utočište pred rimskim progonima, hršćani su na području Kapadokije izgradili 36 podzemnih gradova i oko 600 crkava od kojih mnoge i danas privlače brojne turiste i hodočasnike.

Slični članci