недеља, 19. мај 2024. - 22:41

Prve 3D slike otkrivaju što se nalazi u jednoj od najstarijih piramida

Međunarodni tim arheologa otkrio je prve rezultate rada na Savijenoj piramidi u Dahsuru za koju su izradili 3D slike. Tako su javnosti približili kako izgledaju unutrašnje komore građevine stare 4600 godina. Savijena piramida jedna je od najranije sagrađenih u vreme Starog kraljevstva faraona Snofrua, Keopsovog oca. Ova piramida ima dva ulaza koja se otvaraju na dva koridora i vode do dve pogrebne komore, smeštene jedna iznad druge.

Mehdi Tayoubi, predsednik egipatskog Heritage Innovation Preservation Instituta, izjavio je da su ploče postavljene 40 dana unutar piramide prikupile podatke na temelju čestica koje čine najveći deo kosmičkog zračenja koje dopire do zemljine površine. Čestice padaju kroz prazan prostor, ali isto tako, apsorbuju ih druge površine. Proučavajući taloženje čestica na površini, znaučnici mogu štošta da zaključe o konstrukciji piramide.

‘Analizirali smo više od 10 miliona tragova čestica. Na temelju njihovog broja i ugla pod kojim su raspoređene, mogli smo rekonstruisati sliku. To je prvi put u istoriji da je na ovaj način otkrivena unutrašnjost piramide ako su to naravno sve teorije i hipoteze’, pojasnio je Tayoubi dodavši da je ideja projekta pronaći odgovor na misteriju piramida, odnosno kako su građene. Pretpostavljalo se i da je faraon Snofru sahranjen unutar skrivene komore u piramidi, ali to je sada opovrgnuto.
Tehnologija 3D skeniranja i lasera koristiće se i za proučavanje skrivene komore u Tutankamonovoj grobnici za koju se veruje da je pripadala kraljici Nefertiti, piše Daily Mail.

Pogledajte šta su sve stručnjaci radili u sledećem videu:

 

Slični članci