уторак, 5. март 2024. - 08:26

Istorijsko otkriće: Pronađena mumija stara 3.800 godina

Arheolozi su otkrili 3.800 godina staru mumiju za koju veruju da pripada jednoj od najvažnijih figura u istoriji egipatske civilizacije.

Arheolozi su otkrili mumiju u grobnici Kubet el-Hava na jugoistoku Egipta, za koju veruju da pripada egipatskoj plemkinji zvanoj Satjeni, jednoj od ključnih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu.

Telo je u izuzetno dobrom stanju, umotano u platno i položeno u dva drvena sanduk.

“Ovo otkriće je od istorijskog značaja, jer je Satjeni jedna od najvažnijih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu. Ona je majka Hekaiba Trećeg i Ameni-Senba – dvojice najviših zvaničnika za vreme vladavine Amenemhata Trećeg, poslednjeg velikog faraona Srednjeg kraljevstva”, izjavio je doktor Mahmud Afifi, direktor sektora drevne egipatske arheologije egipatskog Ministarstva antikviteta.

Afifi je istakao da je unutrašnji drveni sanduk u kojem je mumija pronađena u tako dobrom stanju da će naučnici moći da kažu koje je godine posečeno drvo koje se koristilo za njegovu izradu.

Osim toga, pronađeni su i ostaci pogrebne maske koja pokriva lice mumije. Izrađena je od slojeva platna ili papirusa prekrivenih gipsom. “Ljdi Satjeni je bila ključna figura lokalne dinastije’, rekao je doktor Alehandro Himenez Serano, naučnik na Univerzitetu Haen u Španiji. “Bila je ćerka nomarha Sarenputa Drugog i nakon smrti muških članova porodice bila je jedinstveni noslacj prava dinastije u pokrajini Elefantina”, dodao je.

Nomarsi su bili polufeudalni vladari u staroegipatskim pokrajinama. Arheolozi još pokušavaju da slože slagalicu vladarskog rodoslova u pokrajini Elefantina, pa se nadaju da će im otkriće mumije Satjeni biti od velike pomoći.

Njena porodica je vladala provincijom oko 1.800 godina pre Hrista i bila je rangirana vrlo visoko – odmah nakon porodice samog faraona. Arheološki tim radi na nekropolisu Kubet el-Hava od 2008. godine i od tada je otkrio mnoge netaknute grobnice, uključujući i grobnicu Hekaiba Trećeg, sina Ledi Satjeni.

Autor: News.discovery

Slični članci