субота, 27. јул 2024. - 02:05

Engleska: U Jorkširu otkriveno naselje iz gvozdenog doba, naučnici kažu da je od međunarodnog značaja

Naselje iz gvozdenog doba pronađeno u Jorkširu u Engleskoj, za koje se navodi da je od međunarodnog značaja, verovatno je bilo migrantski kamp star 2.500 godina.

Naselje, koje je otkriveno tokom izgradnje građevinskog kompleksa u Poklingtonu, omogućiće najveću studiju populacije gvozdenog doba u poslednjih 35 godina.

Tokom dosadašnjih iskopavanja pronađeni su mač, štit i koplja.

Naselje uključuje više od 75 jama kvadratnog oblika sa skeletnim ostacima iz vremena kulture Aras iz 800. godine pre nove ere.

Kultura Aras je arheološka kultura srednjeg gvozdenog doba u istočnom Jorkširu. Ime je dobila po nazivu grobnice Aras, koja je pronađena u istoimenom mestu u 19. veku.

Težište arheološkog istraživanja biće na pitanju da li je populacija starosedilačka ili se radi o migrantima sa evropskog kontinenta.

Na lokaciji su pronađeni oružje, više od 360 perli od ćilibara i stakla, broševi i različite posude.

Bronzani broš sa koralnim ukrasima
Bronzani broš sa koralnim ukrasima
Slika pokazuje staklenu kuglicu (levo) srebrnu iglu (u sredini) i i gvozdeni nož (desno)
Slika pokazuje staklenu kuglicu (levo) srebrnu iglu (u sredini) i i gvozdeni nož (desno)

Analizom će biti utvrđeno kako su tu sahranjeni umrli, kojim stresovima su tela bila izložena tokom života i da li su u srodstvu. Među skeletnim ostacima nađeni su muškarci, žene i deca.

„U istočnom Jorkširu postoji najveća koncentracija kvadratnih jama ‘kulture Aras'“, izjavila je Pola Ver, direktor Arheološke prakse MAP.

Ona je dodala da se nada da će ova otkrića osvetliti pogrebne rituale iz gvozdenog doba.

„Prema pronađenom štitu i mačevima, radi se o značajnim pripadnicima društva“, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, ovo je veoma značajno otkriće i dobar primer onoga što se može otkriti ako građevinski preduzimači i arheolozi rade zajedno na otkrivanju skrivene istorije naroda.

Slični članci