понедељак, 11. децембар 2023. - 07:08

Dragulj starog sveta rekonstruisan 3D tehnologijom: Evo kako je stvarno izgledao Akropolj (VIDEO)

Od Perikleovog doba Akropolj je pretrpeo brojne pljačke i razaranja. Mnogi osvajači odnosili su ili uništavali drevne spomenike, a sada, uz pomoć 3D tehnologije, možemo da užovamo u rekonstruisanom centru drevne Atine, kako je izgledao u „zlatno doba“

Akropolj ili „grad na brdu“ predstavlja zaštitni znak prestonice Grčke. Brdo na kojem se nalazi bilo je naseljeno od 4 milenijuma pre nove ere, ali u Perikleovo doba, odnosno u petom veku pne. dobio je svoj prepoznatljiv izgled kada su izgrađene najznačajnije građavine od kojih najveću slavu nosi Partenon – simbol savršene proporcije i antičkog ideala lepote.

Rani naseljenici su, radi odbrane, birali uzvišeno zemljište, najčešće brdo sa strmim stranama, i ta rana utvrđenja su u mnogim delovima sveta postala središte velikih gradova koji su se razvijali u podnožju.

Od Perikleovog doba – tokom cele antike i srednjeg veka – Akropolj je pretrpeo brojne pljačke i razaranja. Mnogi osvajači odnosili su ili uništavali drevne spomenike, a najveću štetu naneli su Turci Osmanlije, koji su Partenon pretvorili u oružarnicu, i Britanska imperija, čiji su „arheolozi“ opljačkali najvrednija blaga i odneli ih u Veliku Britaniju.

Sada, uz pomoć 3D kompjuterske tehnologije, tim sastavljen od arhitekata, dizajnera, istoričara i arheologa rekonstruisao je centar drevne Atine kako je izgledao u „zlatno doba“.

 

(newsweek.rs)

Slični članci