субота, 27. јул 2024. - 02:38

Nastaviće se arheološka istraživanja na lokalitetu Višnjevača (VIDEO)

Nalazište Višnjevača smešteno je u ataru sela Padeja, na gredi u ritskom pojasu oko ušća reke Zlatice u Tisu. Na ovom višeslojnom lokalitetu gde se nalaze dva ranosrednjovekovna horizonta već petu godinu zaredom obavljaju se arheološka istraživanja.

Prva probna istraživanja započeta su još sredinom 90-tih, a obnovljena su u poslednjih nekoliko godina. Po oceni stručnjaka, istraživanja na više nego značajanim arheološkim lokalitetima ranosrednjovekovnog utvrđenog naselja i metalurškog centra morala bi biti nastavljena, jer se radi o retkom rudnom nalazištu sa utvrđenjem.

Istraživanjem starijeg srednjovekovnog horizonta koji datira s kraja VI i početka VII veka za sada je poznat površinski kop za traženje „blatnih ruda“ i preradu gvožđa. Možda zvuči neobično, s obzirom da se lokalitet nalazi u Banatu, ipak je u ranom srednjem veku ovde eksploatisano gvožđe. Ovo je prvi lokalitet ovakvog sadržaja na panonskom prostoru i od izuzetnog je značaja.

Mlađi arheološki horizont datira s početka IX veka. Upravo u tom periodu na nalazištu Višnjevača podignuta je drveno-zemljana tvrđava za odbranu od nadiranja osvajača i predstavlja izuzetan objekat.

(rtvpanonija.rs/arheo-amateri.rs)

Slični članci