понедељак, 20. мај 2024. - 06:02

NA PRAGU OTKRIĆA: Unutar piramida može se naći odgovor na večno pitanje

Naučnici se pripremaju da započnu analizu misterioznih svemirskih čestica pronađenih u egipatskoj Krivoj Piramidi, koja je izgrađena za vreme faraona Snofre, a koja se nalazi 40 km južno od Kaira.

Rezultati njihove analize mogli bi da daju odogovor na jedno od najviše postavljanih potanja o ljudskoj istoriji – kako su izgrađene egipatske piramide.

Međunarodni tim naučnika u 105 metara visoku piramidu postavio je ploče, a prošle godine prikupili su podatke koje su ploče zabeležile.

Unutar navedene piramide naučnici su otkrili radiografske čestice koji na tlo padaju iz Zemljine atmosfere. Te čestice se lagano kreću kroz prazan prostor, ali tvrde površine ih ili absorbuju ili preusmeravaju.

Proučavaju se obrasci tih čestica i veruju se da će to dovesti do velikog otkrića, vezanog za nastanak piramida u Egiptu.

„Kad govorimo o konstrukciji piramida, ne postoji jedinstvena teorija, koja je 100 odsto dokazana ili proverena. Sve su to samo teorije i hipoteze“, istakao je Hani Helal, potpredsednik Instituta za zaštitu baštine.

Za Krivu ili Savijenu piramidu iz Dašura se veruje da je bila prvi pokušaj starih Egipćana u izgradnji pravilne piramide.Naučnici su prikupljali podatke skeniranjem četiri piramide pa očekuju da će merenja potrajati do kraja 2016. godine, a skeniranja uključuju infracrvenu termografiju, muonsku radiografiju i 3D rekonstrukciju.

Uvereni su da bi nadolazeća testiranja mogla biti ključna u pronalasku odgovora vezanih za nastanak piramida.

„Ako pronađemo i samo kvadratni metar praznine negde, to će podstaći nova pitanja i hipoteze, a možda će pomoći u rešavanju konačnih pitanja“, rekao je Mehdi Tajubi, predsednik instituta.

(Dnevnik)

Slični članci