недеља, 19. мај 2024. - 01:06

Knosos je u gvozdeno doba bio mnogo veći grad nego što se mislilo

Zahvaljujući nedavnim arheološkim iskopavanjima na području gde se nalazio veličanstven minojski grad Knosos ili Knos, utvrđeno je da je tokom ranog gvozdenog doba bio oko tri puta veći nego što se mislilo.

„Knosos, poznat kao veličanstven lokalitet grčke kulture bronzanog doba, centar Krita i prestonica mitskog kralja Minosa, kao i palata tajanstvenog lavirinta, bio je napredan centar minojske kulture”, izjavio je arheolog dr. Antonis Kotsonas sa Univerziteta Cincinnati.

I dok su arheološka istraživanja Knososa dosad uglavnom bila usmerena na lokalitete iz bronzanog doba, nedavna iskopavanja pozabavila su se razvojem grada u kasnijem razdoblju, nedugo nakon što je grad ušao u gvozdeno doba negde u 11. veku. pr. n. e.. Štaviše, u iskopavanjima ostataka iz gvozdenog doba u proteklih desetak godina, na prethodno neistraženim lokalitetima na svetlo dana izašlo je pravo bogatstvo minojske kulture gvozdenog doba, počevši od raznovrsne grnčarije pa sve do izuzetno raskošnih grobnih ukrasa i svakodnevnog nakita.

Ruševine Knososa, centar minojske civilizacije koja je svoj vrhunac doživela u razdoblju od 2000. godine pre nove ere do 1380. godine pre nove ere.
Ruševine Knososa, centar minojske civilizacije koja je svoj vrhunac doživela u razdoblju od 2000. godine pre nove ere do 1380. godine pre nove ere.

„Ovo istraživanje ukazalo je na značajan rast grada tokom rano gvozdenog doba, baš kao i na porast količine i kvaliteta uvezenih proizvoda poreklom sa grčkog kopna, Kipra, Bliskog istoka, Egipta, Italije, Sardinije i zapadnog Mediterana. Nijedno drugo nalazište iz egejskog razdoblja nema toliko raznovrsne ostatke koji uključuju bronzu i ostale metale, nakit i grnčariju”, otkrio je dr. Kotsonas.

Važno je naglasiti da iskopani artefakti, a posebno oni pronađeni u grobnicama, ukazuju na bogatstvo i ugled Knososa, jer su upravo svojevrsni statusni simboli pokopani zajedno sa preminulima. „Razlikovanje artefakata namenjenih za svakodnevni život od onih namenjenih za pogreb, od presudne je važnosti kod utvrđivanja veličine naselja, kao i za razumevanje demografskih, sociopolitičkih i ekonomskih kretanja u zajednici”, konstatovao je dr. Kotsonas.

Rekonstrukcija izgleda palate u Knososu
Rekonstrukcija izgleda palate u Knososu

„Čak i u ovako ranoj fazi detaljne analize podataka, čini se da je ovde bila reč o kružno uređenom, dosta gusto naseljenom mestu koje se protezalo usred knososke nizine, najmanje od istočnih padina akropola do reke Kairatos, zatim od potoka Vlychia na jugu pa do otprilike na pola puta između Minosove palate i brda Kephala”, pokušao je u grubim crtama da objasni dimenzije naselja dr. Kotsonas.

 Izvor: 117th Annual Meeting of the Archaeological Institute of America and the Society for Classical Studies

Slični članci