петак, 8. децембар 2023. - 20:10

Pronađeni tajanstveni natpisi na mapi sveta sa kojom je Kolumbo otkrio Ameriku!

Davne 1491. godine nemački kartograf Henrikus Martelus napravio je kartu sveta koja je pomagala Kristiforu Kolumbu da se orijentiše tokom plovidbe Atlantikom.

Danas ta ista mapa krije tajne o tome šta su Evropljani u 15. veku znali o geografiji. Veliki deo teksta je, nažalost, izbledeo, ali tim američkih naučnika se nada da će im tehnika multispektralnog snimanja pomoći da dođu do skrivenih informacija.

Martelusova karta prikazuje Zemljinu površinu od Atlantika do Japana, a na njenom obodu su dati opisi različitih oblasti i civilizacija na latinskom jeziku.

U izdvojenom boksu iznad severne Azije opisan je narod “Balor”, koji “živi bez vina i pšenice i hrani se mesom jelena”.

Metoda koju koriste naučnici Univerziteta Jejl podrazumeva pravljenje većeg broja snimaka mape pod svetlošću određene frekvencije, uključujući ultraljubičastu i infracrvenu svetlost.

Slike se zatim kompjuterski kombinuju i obrađuju tako da otkrivaju informacije koje se ne mogu videti golim okom.

Osim što će otkriti skrivene detalje o civilizacijama opisanim na mapi, multispektralna tehnika snimanja će pružiti uvid u istoriju kartografije.

Kako je za “Wired” izjavio Greg Miler, tim je skenirao mapu prošlog meseca i očekuje da će početi da dešifruje tekst u narednih nekoliko meseci.

Martelusova karta sveta ima izvesne sličnosti sa kartom sveta Martina Valdzemilera iz 1507. godine, prvom mapom u kojoj je Novi svet nazvan “Amerikom”.

Rukovodilac projekta, profesor Čet Van Duzer, napravio je 2012. infracrvene i ultraljubičaste snimke Martelusove karte, koji su otkrili dovoljno teksta da pokažu da je karta poslužila kao glavni izvor za Valdzemilerovu kartu.

“Jedna od najuzbudljivijih slika koju sam ikada video je ultraljubičasti snimak Martelusove karte iz ranih 60-tih godina”, kaže Van Duzer.

Kada izbliza pogledate istočnu Aziju pod prirodnom svetlošću, naslućujete da je tu neki tekst, ali kada je pogledate pod ultraljubičastim svetlom iznenada vidite da teksta ima svuda”, dodaje on. Van Duzer očekuje da će projekat dešifrovanja Martelusove karte biti završen iduće godine.

(skandalozno.rs)

Slični članci