петак, 12. јул 2024. - 14:57

Ovo je dokaz da su Rimljani otkrili Ameriku 1.000 godina pre Kolumba

Stručnjaci odavno debatuju o mogućnosti da su Ameriku otkrili Vikinzi, Polinežani, pa čak i Kinezi, mnogo pre Kolumba, a sada grupa istraživača tvrdi da su prvi stranci u Americi bili Rimljani.

Oni kažu da su pronašli dokaze da su rimski brodovi posetili Severnu Ameriku tokom prvog veka, ili čak ranije.

Oni su, naime, pronašli mač za koji veruju da je rimski u Novoj Škotskoj. Istoričari obično kažu da su takva otkrića posledica toga što su neki kolekcionari iz skorijeg doba izgubili svoje artefakte, pa i u ovom slučaju postoji takva sumnja.

Međutim, u emisiji „Prokletstvo ostrva Ouk“ na History kanalu naučnici predvođeni Džovanom Hatonom Pulicerom, tvrde da to nije slučaj.

Oni su zajedno sa Društvom za očuvanje drevnih artefakata objavili rad ekskluzivno za „Johnston Press“ u kom stoji da je „100 odsto potvrđeno“ da je mač Rimski.

„Ceremonijalni mač ispao je iz olupine broda“, rekao je Pulicer za Boston Standard. „To je neverovatan rimski artefakt”.

On svoju studiju zasniva na ispitivanju legure od koje je izrađen mač, a koja se poklapa sa tehnologijom izrade predmeta od metala koje su potvrđeno pravili drevni Rimljani.

„Ima isti odnos arsena i olova. Testirali smo ga sa još jednim mačem i rezultati se poklapaju“, kaže Pulicer i dodaje da je na Ouku pronašao čak i natpise u kamenu na jeziku koji je upotrebljavan u nekim delovima starog Levanta.

Osim toga, na Ouku je 1901. pronađena je pištaljka rimskih legionara, deo štita i mala rimska skulptura u Meksiko Sitiju 1933.

(B92)

Slični članci