недеља, 21. април 2024. - 20:31

Arheološka istraživanja u Ramskoj tvrđavi

U Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta, u toku su arheološka istraživanja koja već otkrivaju nove činjenice o ovom vojnom utvrđenju. Radovi se izvode pod okriljem Ministarstva kulture i informisanja, što predstavlja uvod u rekonstrukciju tvrđave koju će finansirati Turska,za šta je već urađen projekat.

Nakon vekova taloženja nanosa koji su prekrili tajne Ramske tvrđave, ali i njene prvobitne lepote i potencijale, arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu Dragan Jacanović, otkriva ih skidanjem slojeva zemlje i do tri metra debljine.

„Cilj ovogodišnjeg istraživanja je da se dobiju tačni, precizni podaci o fazama gradnje ramske tvrđave i o životu u njemu“, kaže Jacanović i dodaje da će ova istraživanja dopuniti i već postojeći projekat revitalizacije tvrđave.

Tokom istraživanja pronađen je artiljerijski materijal, ali i predmeti za svakodnevnu upotrebu poput lula. O važnosti ovog turskog vojnog utvrđenja na Dunavu iz 15. veka, govori i podatak da je na svega šest ari bilo pozicionirano preko 40 topova koji su dejstvovali u krugu od 360 stepeni.

U podrumu tvrđave pored rasprskavajuće granate koja može da se poredi sa današnjom kasetnom bombom, nađeno je i luksuzno posuđe koje ukazuje da je pre vojnog utvrđenja Ramska tvrđava vodila drugačiji život.

Projekat za rekonstrukciju tvrđave, vredan 200.000 evra, već su uradili turski stručnjaci. I oni su kao i meštani Rama uvideli koliko gube svi koji nisu ušetali među ove zidine.

„Ona je jedino bila vidljiva sa vodene strane površine Dunava, tako da su mnogi brodovi putujući uzvodno i nizvodno stajali, usporavali i divili se čitavom ambijentu na ovoj kamenoj litici“, objašnjava Živorad Sekulić, meštanin sela Ram.

U Opštini Veliko Gradište odlučili su da to promene.

Predsednik ove opštine Dragan Milić kaže da su od Ministarstva turizma dobili 21 milion dinara za postavljanje pristana.

„Izabrali smo izvođača i sada, posle Nove godine treba da počnu radovi na pristanu za sve velike brodove u Ramu“, kaže Milić.

Arheološka istraživanja finansira Ministarstvo kulture republike Srbije, a izvodi ih Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture. Dva miliona evra za rekonstrukciju Ramske tvrđave trebalo bi da obezbedi Vlada Republike Turske.

(RTS)

Slični članci