недеља, 10. децембар 2023. - 11:10

Arheolog amater u južnom Walesu pronašao fragmente izgubljenog rimskog grada

Anthony Thomas (45), izbacivač u noćnom klubu i arheolog amater, pronašao je fragmente davno izgubljenog rimskog grada.

Ovo nije njegovo prvo otkriće. Naime, taj otac troje dece pronašao je dosad više od 100 artefakata starih 2000 godina.

Svojim najnovijim pronalaskom uspeo je da zainteresuje arheologe koji će uskoro početi da istražuju polje gde je Thomas pronašao ostatke verovatno drevnog grada. Prvo što je Thomas pronašao bio je srebrni novčić iz 78. godine, a nakon toga je pronašao gomilu novčića, lonaca, broševa, pločica, kuglica, izrezanog drveta i slično.

Anthony Thomas
Anthony Thomas

Pravilni tragovi u polju

Ovaj arheolog amater je započeo svoj lov na rimsko blago nakon što je, proučavajući snimke iz vazduha, primetio je neobične pravougaone tragove na poljima nedaleko od svog gradića Merthyr Tydfil u južnom Walesu.

“Verovao sam da je tamo neka rimska građevina zato sam nastavio da istražujem. Kopao sam rupe u zemlji i oko jednog metra ispod površine pronašao sam zidove koji moraju da budu deo rimskog grada.

Uvek sam se šalio da neću stati da kopam dok ne iskopam rimsku vilu. Sad se ispostavilo da mi se upravo to možda dogodilo”, govori za Mirror.

Slika iz vazduha gde je Anthony prvi put video naselje
Slika iz vazduha gde je Anthony prvi put video naselje

Ponovo će pisati istoriju

Rimljani su u Wales stigli 50. godine posle Hrista i izgradili niz utvrđenja koje su povezali putevima. Otišli su iz Walesa 380. godine.

Richard Lewis iz Glamorgan-Gwent Arheološkog Centra kazao je da bi zbog ovog otkrića meštani grada Merthyr Tydfil mogli ponovo da pišu istoriju. Ono što se zna o Rimljanima u tom delu sveta proizašlo je iz istraživanja u 18. veku kao i u ranom i srednjem 20. veku.

Komadi rimske keramike
Komadi rimske keramike

 

Slični članci