понедељак, 11. децембар 2023. - 19:37

Čudesna Meduzina glava pronađena u starorimskim ruševinama

U vreme kada se širilo hrišćanstvo, stradale su mnoge statue koje su predstavljale ono za šta su hrišćani verovali da su lažni idoli. Tako je bilo i u Antiohiji…

Glava je iskopana u Antiohiji kod Kraguma, gradu osnovanom u prvom veku, oko perioda vladavine cara Nerona, koji ima sva obeležja rimskih gradova – čuvena rimska kupatila, prodavnice, rimsku strukturu ulica, mozaike i kuće koje su služile kao zgrade gradskog saveta.

Sa zmijama umesto kose, širom otvorenih očiju i usana, meduza je bila mitsko stvorenje i, po predanju, mogla je pogledom da skameni čoveka. U Antiohiji, skulptura Meduze je imala zaštitnu funkciju – štitila je grad od zla. Međutim, hrišćani koji su došli da žive ovde smatrali su isticanje njenog lika verovanjem u lažne idole.

Majkl Hof s Univerzireta u Nebraski navodi da su ljudi koji su živeli na području Antiohije bili su revnosni hrišćani, te su uništili skoro sve što je ostalo od antičke prošlosti.

Grupa turskih studenata otkrila je Meduzinu glavu u blizini temelja zgrade koja je možda mali rimski hram. Hof i njegove kolege su rekonstruisali glavu i druge mermerne fragmente koji pokazuju da Meduzina glava nije samostalna statua, već se nalazila na nadvratku zgrade.

Kada se ekipa vrati na iskopine sledeće godine, planiraju da istraže sedište lokalnog zakonodavstva i redove prodavnica na rimskim ulicama kako bismo saznali šta se sve prodavalo na tržištu starog Rima.

Antiohija se nalazi u slabo naseljenom kraju grada Gazipas, na vrhu litice krševitih oblasti. O ovom gradu se malo zna iz drevnih izvora, a iako je arheološko nalazište otkriveno u ranom 19. veku, Antiohija nikada nije dobila previše pažnje.

Činjenica da se radi o donekle nepoznatom gradu fascinirala je Hofa i njegove kolege. Oni su pronašli do sada dovoljno dokaza koji svedoče o tome da je Antiohija bila važan ekonomski igrač tokom vladavine Rimskog carstva. Ovaj grad se u to vreme bavio trgovinom i proizvodnjom vina, poljoprivredom i proizvodnjom stakla.

Na ovom mestu je 2012. godine otkriven ogroman mozaik koji pokriva 150 kvadratnih metara, komplikovanih geometrijskih šara, a sledeće godine je pronađena glava Afroditine skulpture.

Uprkos ovim značajnim otkrićima, većina rimske kulture s ovog mesta je nestala. Nakon dolaska hrišćana u 4. veku, na ovom području su građene crkve. Hof ističe da se sa svojim kolegama pronašao veliki broj polomljenih delova statua, što je samo jedan od dokaza da su hrišćani uništavali mermerna rimska dela.

(nationalgeographic)

Slični članci