недеља, 19. мај 2024. - 22:13

TAJNI ŽIVOT STARIH GRKA: Olupina na dnu mora otkriva svakodnevicu antičkih bogataša

Olupina drevnog luksuznog grčkog broda koji je potonuo pre više od 2.000 godina u blizini ostrva Antikitera u Egejskom moru i dalje krije brojne tajne.

Ova olupina pronađena je početkom dvadesetog veka, a u poslednjih 100 godina arheolozi neprekidno otkrivaju nove mermerne i bronzane statue i skulpture na dnu mora na kom večno počiva stari brod, piše Hafington post.

Najvredniji nalaz do sada je “najstariji računar na svetu”, ali su pronađeni i bronzani oklopi, delovi flauta od kosti, fine čaše, luksuzna keramika, figurica iz stare društvene igre i nekoliko delova samog broda.

Istraživači veruju da su pronađene dragocenosti dobar uvid u to kako je živela grčka elita.

– Ovi artefakti pokazuju kako je izgledao život bogatih Grka i Rimljana – kaže dr Brendan Fouli, arheolog Okeanografskog instituta Vuds Hol u Masačusetsu.

– Blago ovog broda potiče sa prostora današnje Sirije i Libana, kao i sa ostrva Rodos, Paros i Delos. Brod i njegov teret predstavljaju početak ekonomije zasnovane na upotrebi proizvoda iz šireg područja koju su podržavali novi mehanizmi osiguranja i upravljanja rizicima. Ove godine smo imali sreće i iz mora izvadili mnogo artefakta – rekao je dr Teodokis Teodolu, arheolog Eforata za podvodne antikvitete grčkog Ministarstva kulture i sporta koji je učestvovao u istraživanju.

Njegov kolega Fouli dodaje da ih olupina i dalje iznenađuje i da uvek mogu da “očekuju neočekivano”, kada je reč o Antikiteri.

Verujemo da ima još šest bronzanih statua bogova i heroja u prirodnoj veličini. Moguće je da se tu kriju i skeleti drugih putnika, kao i mnoga druga luksuzna dobra – rekao je Fouli.

(B92)

Slični članci