субота, 27. јул 2024. - 01:50

Humska čuka: Kuća stara 6.000 godina i grobovi dečaka iz doba Rima

Arheološka istraživanja na lokalitetu Velika humska čuka nastavljeni su posle godinu dana. Obim istraživanja je proširen, a sem ostataka ljudskih naseobina iz ranog bakarnog perioda, starih čak šest milenijuma, nađeni su i grobovi iz antičkog perioda.

Za Humsku čuku su sve više zainteresovani arholozi iz Evrope, pa iz Arheološkog instituta iz Beograda nameravaju da apliciraju za sredstva iz predpristupnih evropskih fondova, kako bi se ovaj lokalitet uredio, sa krajnjim ciljem da postane i turistička atrakcija.

Stručnjaci Arheološkog instituta iz Beograda nastavili su istraživanje na Humskoj čuku, i to na mestu gde su prethodno otkriveni ostaci domaćinstva iz ranog bakarnog perioda, starog oko 6.000 godina

Prošle godine je istraženo svega dvadesetak kvadrata, dok su istraživanja su ove godine mnogo obimnija. Sem na donjem platou, otvorene su sonde i na gornjem platou, pa i između njih. Plan je da se istraži skoro 4 puta veća površina, objašnjava dr Aleksandar Bulatović, viši naučni saradnik Arheološkog instituta iz Beograda.

Otvorili smo i sondu kod seoskog fudbalskog stadiona, jer smo od meštana čuli da je prilikom njegove izgradnje tu nađeno puno kostiju. Otkriveni su grobovi četiri dečaka, od toga jedan adolescent i pored njega gvozdena britva, a utvrđeno je da potiču iz rimskog doba, 4.do 6. veka naše ere. To je interesantan aspekt ovog istraživanja, jer nismo očekivali rimsku nekropolu na ovom mestu, kaže Bulatović.

Humska čuka je udaljena samo pet kilometara od centra Niša. Ali šira javnost o o ovom lokalitetu malo zna. Sa ciljem da iskoristi njegov turistički potencijal, gradska Opština Crveni Krst već tri godine učestvuje u projektu Ministarstva kulture. Najavljuje se nastavak učešća, ne samo zbog turističkog potencijala, već zato što su i žitelji Huma našli interes u radovima, jer su angažovani preko Centra za socijalni rad.

Za razliku od laičke javnosti, u svetu arheologa Humska čuka je već je poznata. Kao dokaz da ne samo u Srbiji, već i u Evropi vlada veliko interesovanje za ovaj lokaliltet, arheolozi navode i podatak da je Humsku čuku posetila dr Maja Gori sa Univerziteta u Hajdelbergu, koja, kako tvrde, želi da partnerski učestvuje u istraživanju ovog nalazišta. Ovih dana očekuje se dolazak arheologa iz Sofije i Skoplja.

(Niške Vesti / Miodrag Stanković)

 

Slični članci