недеља, 4. јун 2023. - 05:25

U džungli Hondurasa otkrivena drevna civilizacija

Arheolozi su u dubini džungle u Hondurasu otkrili veliki broj nalaza koji upućuju da su na tom arheološkom nalazištu postojala dva grada drevne civilizacije.

Džungla u regionu Mosquitia na istoku Hondurasa, u kojoj su pronađeni ostaci drevne civilizacije, smeštena je oko 320 km severoistočno od glavnog grada Tegucigalpe, a poznata je i po nalazištima majanske kulture. Ali, ovaj lokalitet se nalazi daleko od tih nalazišta, a nađeni predmeti upućuju na civilizaciju koja je imala razvijene umetničke i tehničke veštine.

“Ovde niko nije bio više od 600 godina”, sa oduševljenjem je izjavio Virgilio Paredes, vođa nacionalnog antroploškog i istorijskog instituta.

Arheolozi iz Hondurasa i Sjedinjenih Američkih Država pronašli su ukupno 52 predmeta među kojima su bile kamene skulpture koje podsećaju na ljude i jaguare, kao i ostaci piramida. Paredes je izjavio da se sa sa sigurnošću ne može tvrditi je li je ovo otkriće povezano sa mitskim Belim gradom, koga prvi put u 16. veku spominju španski kolonizatori ili je možda reč o izgubljenom “Gradu Boga Majmuna”, o kojem je pisao američki istraživač Theodore Morde, tvrdeći da ga je pronašao na tom području 1939. godine.

“Ono što znamo je da se radilo o dva vrlo gusto naseljena grada”, rekao je Paredes o ruševinama koje su prvi put primećene 2012. godine snimanjem iz vazduha, a procenjuje se da potiču iz vremena između 1200. i 1000. godine pre nove ere.

Slični članci