субота, 25. мај 2024. - 13:03

Rešena misterija drevnog američkog grada

Šta je oblikovalo uspon i pad praistorijske metropole Kahokije?

Brzi uspon i još brži nestanak Kahokije, velikog drevnog grada-države nedaleko od današnjeg Sent Luisa u Sjedinjenim Američkim Državama, već dugo predstavlja temu oko koje naučnici nisu došli do konsenzusa. Analize sedimenata, međutim, otkrivaju da se uspon i pad ove praistorijske metropole poklapaju s periodima velikih poplava Misisipija.

Da bi otkrili dokaze o sudbini grada, istraživački tim predvođen Semjuelom Munjozom i Džekom Vilijamsom, geografima s Univerziteta u Viskonsinu, izveo je analizu uzoraka sedimenata iz jezera nedaleko od Kahokije. Uzorci su pokazali dokaze o osam odvojenih poplava koje su se dogodile tokom proteklih 2.000 godina. Naučnici su otkrili da promene u magnitudi i frekvenciji novoidentifikovanih poplava odgovaraju arheološkim dokazim od promenama u populaciji, korišćenju zemljišta i nastanjivanju tokom čitave istorije Kahokije.

Munjoz, čije je istraživanje delimično finansirano iz granta za mlade istraživače Društva National Geographic, nada se da će ovo otkriće ohrabriti arheologe da uzmu u obzir i podatke o drevnim poplavama kad god je to moguće.

„Uvek je sjajno kad možete da integrišete geoarheologiju u tradicionalnu arheologiju“, kaže Munjoz.

(nationalgeographic)

Slični članci