четвртак, 30. новембар 2023. - 04:58

Velike količine žive pronađene ispod meksičkih piramida mogle bi da otkriju kraljevu grobnicu

Istraživači su izjavili da su otkrili velike količine žive ispod ostataka grada Teotivakan. U potrazi za tragovima koji bi ih odveli do grobnica drevnih astečkih kraljeva, otkrili su ovu materiju koja može da ukazuje da se baš tu nalazi ono za čim tragaju.

Piramida pernate zmije

Meksički istraživač Serhio Gomes, objavio je da se ispod najveće piramide u Teotivakanu, takozvane Piramide pernate zmije, najverovatnije krije podzemna grobnica, a možda i nešto više.

Gomes je proveo šest godina polako kopajući tunel koji se posle 1800 godina otvorio 2003. godine. On je sa drugim istraživačima pronašao tri podzemne sobe i tunel skoro 18 metara ispod zemlje. Na ulazu u ove odaje, pronašli su čudne artefakte: statue od žada, ostatke jaguara i kutiju punu gumenih loptica i školjki.

Podzemne odaje koje su otkrili arheolozi
Podzemne odaje koje su otkrili arheolozi

Boreći se sa užasnom vlagom, malo po malo otkrili su živu, izuzetno toksičnu materiju po ljude. Iako se još uvek ne zna čemu je služila starosedeocima prostora današnjeg Meksika, živu su pronašli i na drugim ostacima drevnih gradova Maja i Olmeka.

Arheolozi godinama rade punom parom na otkrivanju tajne astečkog carstva
Arheolozi godinama rade punom parom na otkrivanju tajne astečkog carstva

Po Gomesu, živa je najverovatnije simbolizovala podzemnu reku ili jezero zbog odsjaja koji ima kao materija, slično kao mitološka reka Stiks.

Arheolozi smatraju da je scintilacija oduševljavala ove drevne narode i da su je smatrali magičnom, te su najverovatnije upotrebljavali živu u ritualne ili simbolične svrhe.

Otkrivanje grobnice kralja Asteka bi mogao da reši misteriju kako je vođen Teotivakan, kao i kako je tek tako izbrisana čitava civilizacija.

(Blic)

Slični članci