петак, 17. мај 2024. - 06:15

Neobično otkriće u Bugarskoj: Arheolozi iskopali skelet “džina”? (FOTO)

Valeri Yotov, član istraživačkog tima, izjavio je samo da je veličina kostiju impresivna, ali odbio je da daje tačne detalje

Tim arheologa naletio je na otkriće zbog kojeg bi se, ako bude potvrđeno, Darwin mogao da okrene u grobu. Naime, prilikom iskopavanja na nalazištu nedaleko od bugarskog vrada Varna pronađeni su skeletni ostaci diva, javlja Disclose.tv.

Smešten na istočnoj obali Crnog mora, Varna je već glavna turistička atrakcija, a sada će postati još popularniji. Pogotovo kod znatiželjnika alternativne istorije i ljudi koji veruju u teoriju zavere.

Područje je bogato kulturom i istorijom još od 5.000 godina pre nove ere. Na primer, najstarije zlatno blago pronađeno je tokom iskopavanja kod Varna Nekropolisa, a datiranje ugljikom pokazalo je da je zakopano pre 6.500 godina.

U sedmom veku pre Hrista, Grci su osnovali trgovačku ispostavu zvanu Odessos koja je kroz istoriju postala Varna. Nastanjivali su je Grci i Tračani. Pred kraj drugog veka naše ere, Odessos je pretvoren u rimsko sklonište pa je preimenovan Odessus.

Ostaci divovskog kostura, kako ga opisuju sami istraživači, zakopan je u blizini ostataka Odessusovih gradskih zidina. Veruje se da je reč o divovskom čoveku koji je živio i preminuo tokom 5. veka naše ere.

Valeri Yotov, član istraživačkog tima, izjavio je samo da je veličina kostiju impresivna, ali odbio je da daje tačne detalje.

– Kad smo počeli da otkrivamo zidine antičkog utvrđenja, počeli smo da postavljamo mnoga pitanja i, naravno, nastavili smo da kopamo dok nismo došli do temelja. Tada smo naleteli na kostur – ispričao je Yotov.

Položaj u kom je kostur otkriven upućuje da je osoba sahranjena na nekakav obredan način.

Sve dok preciznije informacije ne budu dostupne, može samo da se nagađa o čemu se radi. Ukoliko je kostur zaista gigantskih proporcija bila bi reč o velikom arheološkom otkriću.

Slični članci