среда, 21. фебруар 2024. - 20:32

Drevno oružje staro 2.200 godina koje je promenilo tok istorije

Dobro očuvan samostrel pronađen u zemlji pored ratnika od terakote.

 

Samostrel star 2.200 godina, za koji eksperti procenjuju da je u svoje doba bio skoro duplo ubojitiji nego što je to danas jurišna puška, otkriven je na arheološkom nalazištu čuvenih ratnika od terakote koji čuvanju grob prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga.

Drevni samostrel
Drevni samostrel

2200-godišnji samostrel koji je protekle nedelje pronađen nalazi se u savršeno očuvanom stanju, a prema rečima naučnika mogao je da izbaci strelu na daljinu od 800 metara. Pronađeni samostrel mogao bi da nam otkrije dugo čuvanu tajnu uspeha u borbama prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga. Njegova legendarna vojska uspela je da pokori sva susedna kraljevstva i prvi put u istoriji stvori jedinstvenu kinesku državu.

Samostrel je pronađen u zemlji pored jedne statue ratnika od terakote, a pronašli su ga arheolozi koji rade na nalazištu.

Ovo je prvi put da naučnici vide kompletnu verziju ovog oružja sa svim njegovim netaknutim elementima, nakon što su prethodno u istoj jami pronašli još deset teško oštećenih samostrela, koji nisu mogli da daju jasnu sliku u proceni moći i efikasnosti ovog oružja.

Samostrel je dugačak nešto više od 1,5 metara i visok oko 1,3 metra. Ovo drevno oružje sadrži i neke retke delove o kojima su istraživači samo čitali u starim istorijskim dokumentima.

Ratnici čuvanju grob prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga
Ratnici čuvanju grob prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga

Njegova veličina ukazuje na to da je bio jedan od najmoćnijih lukova svog vremena sa dometom od 800 metara. Pominje u mnogim drevnim istorijskim dokumentima, u kojima se navodi da su mnoge bitke izvojevane zahvaljujući naklonosti ovog oružja, tako što bi iz njih moglo da se ispali kiša strela na velikim udaljenostima i tako izazove veliki broj žrtava na neprijateljskoj strani.

Mnoga oružja pronađena su u grobovima, kao ova iz 2006. god.
Mnoga oružja pronađena su u grobovima, kao ova iz 2006. god.

Pored samostrela, arheologe je uzbudio i pronalazak „Ćinga“, uputstva za održavanje samostrela o kojem su ranije imali podatke samo iz starih dokumenata.

Ratnici od terakote je kolekcija od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, nađena u grobnici prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga
Ratnici od terakote je kolekcija od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, nađena u grobnici prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga

Precizna udaljenost na koju je samostrel mogao da odpusti strelicu još uvek je predmet rasprave. Istorijski izvori govore o udaljenosti od 800 metara i više, ali postoji sumlja da li je zaista drevno oružje tako efikasno.

Istraživači se nadaju da će uspeti da izrade repliku ovog samostrela, koristeći potpuno isti dizajni i materijale koji su se koristili u orginalu, da bi testirali njegov domet.

(Arheo-amateri Srbije)

Slični članci