среда, 21. фебруар 2024. - 18:12

Otkrivena grobnica do sada nepoznate egipatske kraljice

Češki arheolozi otkrili su grobnicu do sada nepoznate egipatske kraljice, Hant Kaus Treće, supruge jednog faraona pete dinastije koji je vladao Egiptom pre 4.500 godina, saopštilo je danas ministarstvo kulture Egipta.

„Prvi put otkrivamo ime kraljice koja uopšte nije bila poznata pre otkrića njene grobnice“, rekao je ministar kulture Mamduh el Damati.

Grobnica je pronadjena jugozapadno od Kaira na lokaliciji Abu Sir, u kojoj se nalazi nekoliko piramida faraona pete dinastije koji su vladali pre 2.500 godine pre nove ere.

„To otkriće će nam omogućiti da rasvetlimo neke nepoznate aspekte pete dinastije, koja je zajedno s četvrtom bila svedok izgradnje prvih piramida“, dodao je El Damati.

Procenjuje se da grobnica datira iz sredine pete dinastije (2494-2345. pre nove ere). Otkrivena je na mestu grobnice faraona Neferefra, zbog čega se pretpostavlja da je do sada nepoznata kraljica bila faraonova supruga, izjavio je češki arheolog Miroslav Barta.

Arheolozi su u grobnici pronašli posudje i druge predmete iz svakodnevnog života, kao i urezano ime kraljice i druga njena zvanja po zidinama grobnice.

Slični članci