петак, 12. април 2024. - 19:40

Misteriozna kraljevska grobnica otkrivena u Egiptu

Tim arheologa predvođen Miroslavom Bartom iz Češkog instituta za egiptologiju nedavno je , nedaleko od Kaira, otkrio grobnicu koja prirada nepoznatoj osobi kraljevske krvi. Međutim, stručnjaci pretpostavljaju o kome je reč…

Grobnica je najverovatnije pripadala kraljici koja je živela pre 4.500 godina, tokom V dinastije. Natpisi na zidovima otkrivaju da je grobnica bila večno počivalište Hentakavese III, za koju se veruje da je bila žena faraona Neferefrea. Faraon je vladao samo nekoliko godina pre nego što je umro u svojim ranim dvadesetim.

Istraživači veruju da je otkriće kraljičine grobnice veoma izuzetno, jer pruža nove informacije o dobu V dinastije. Grobnica je pripisana kraljici zbog svoje lokacije nedaleko od grobnice faraona Neferefrea. Njegova piramida je bila među prvim izgrađenim u Egiptu i deluje da je sagrađena u popriličnoj žurbi. Njene čudne karakteristike doprinele su da ponese naziv „Nedovršena piramida“. Ranije nije bilo poznato da li je kralj bio oženjen, niti ako jeste sa kim, ali ovo otkriće omogućava da se popune istorijske praznine.

Drugi zaključak koji podržava tezu da je Hentakavesa III bila Neferefreova kraljica su natpisi na zidovima njene grobnice koji navode da je bila „žena kralja“, kao i „majka kralja“. Iako je Neferefrea nasledio brat, moguće je da su on i Hentakavesa bili roditelji Menkauhor Kaia, koji je postao faraon 24 godina nakon Neferefreove smrti. Porodično stablo u tom periodu je veoma nejasno, iako se vremenski period i njena titula „majke kralja“ poklapaju.

Zajedno sa njenim visočanstvom, sahranjene su i male statue, pogrebne posude i bakarno posuđe – ukupno 30 predmeta. Nažalost, neke predmete su odavno ugrabili pljačkaši grobnica. Ti predmeti su možda sadržali druge zaključke o detaljima kraljičinog života, porodice i smrti.

(nationalgeographic)

Slični članci