недеља, 19. мај 2024. - 23:41

Tajanstveni simboli i skeleti kod Valjeva

Otkriveni misteriozni varvarski znaci na keramičkim posudama i skeleti, čija analiza DNK pokazuje da njihovi potomci žive na prostoru današnje Finske.

Arheolozi u antičkom utvrđenju u selu Brangović, u ruševini kuće iz 4. veka pronašli unikate svetskih razmera
Arheolozi u antičkom utvrđenju u selu Brangović, u ruševini kuće iz 4. veka pronašli unikate svetskih razmera

Posude otkrivene na lokalitetu u narodu poznatom kao Jerinin grad u ruševini kuće iz 4. veka, koja je izgorela u požaru unutar ovog rimskog i ranovizantijskog utvrđenja, kako kažu arheolozi, unikat su svetskih razmera. Jer svaki od pehara i krčaga pronađenih u ovom antičkom utvrđenju u selu Brangović ukrašen je simbolima jedinstvenim na evroazijskom prostoru.

– Verovatno se ne radi o pukom ukrašavanju, već o sistemu simbola koji treba da prenesu određenu religijsku poruku. Neki od simbola prisutni su na širokoj teritoriji varvarskog prostora koji u to vreme naseljavaju Germani i Sloveni i pojavljuju se na teritoriji Srbije krajem 4. veka, kada na ovaj prostor kratkotrajno dolaze zapadni Goti sa saveznicima. Reč je o jako retkim simbolima poput riba ili nešto češćih, poput putače – simbola vode, kiše i zemlje. Pojedini simboli su poznati sa retkih keramičkih posuda černjahovske kulture, za koje se misli da su prikazi kalendara sa određenom ulogom u kultu plodnosti. Varvarsko poreklo ovih nalaza potvrdio je i profesor iz Berlina Morten Hegevič – objašnjava arheolog Radivoje Arsić.

Iznenađenjima valjevskih arheologa, međutim, tu nije bio kraj. Sledeće vrhunsko otkriće usledilo je nakon DNK analize skeleta iz usamljene grobnice sa početka 6. veka, u kojoj su sahranjene dve žene starosti 38 i 45 godina, te dečak i devojčica od 8 i 14 godina.

– Rezultati su pokazali da se radi o sahrani majke sa decom, kao i da je četvrta osoba bila majčina sestra. Ono što je posebno interesantno jeste da sve četiri osobe imaju izuzetno retku haplo grupu U5a2a, čije današnje potomke nalazimo najčešće na prostoru Finske, centralne Evrope i Rusije, a čiji koreni potiču iz severne Evrope pre oko 12.000 godina – priča Vladimir Pecikoza, rukovodilac arheološke grupe u Istraživačkoj stanici Petnica.

Prethodno, arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrili su crkvu koja datira s kraja 5. i početka 6. veka, a koja je podignuta preko zasad nepoznate i spaljene vek starije građevine. Jerinin grad je, pokazuju dosadašnja istraživanja, bio deo niza utvrđenja u zapadnoj Srbiji koja su u antičko doba štitila rudarska naselja i rudnike, čije postojanje potvrđuju i kasniji vizantijski spisi.

Nepristupačna lokacija
Arheolozi valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika godinama istražuju misteriozni Jerinin grad, koji se prostire na četiri hektara i najbolje je očuvano antičko utvrđenje u zapadnoj Srbiji, s obzirom na to da se nalazi na krajnje nepristupačnoj lokaciji – na steni u klisuri reke Gradac.

(Blic)

Slični članci