понедељак, 20. мај 2024. - 05:16

Nove tajne „antičkog Titanika“

Međunarodna ekspedicija ronilaca i arheologa otkrila i izvadila nove predmete iz olupine drevnog grčkog broda – koji su nazvali „Titanikom antičkog sveta“.

Otkad su ga ronioci koji su tražili sunđere otkrili 1900. godine, antički brod „Antikitera“, koji je potonuo pre 2.000 godina kod istoimenog ostrva u Egejskom moru, izaziva veliko interesovanje arheologa.

Na dubini od 55 metara iz olupine broda dosad su izvučene bronzane i mermerne statue i takozvani „Antikiterin mehanizam“, čudna naprava koju naučnici zovu „prvim kompjuterom na svetu“.

Sada je međunarodni tim ronilaca i arheologa, pomoću najnovijeg metalnog odela nazvanog „egzoodelo“, konstatovao da je olupina mnogo veća i impresivnija nego što se ranije mislilo.

„Dokazi pokazuju da je to u stvari najveća antička olupina ikada otkrivena“, kaže Brendan Foli iz okeanografskog instituta „Vuds Houl“, koji ga je nazvao i „Titanikom antičkog sveta“.

Osim što su dobili bolji uvid u veličinu broda, tim je uspeo da donese nekoliko novih artefakata, uključujući i pribor za jelo i ogromno, dva metra dugačko bronzano koplje koje je bilo namenjeno za statuu.

Arheolozi su zaključili da u olupini postoji još veliki broj stvari, ali se nalaze ispod sedimenata.

To je i u skladu sa ranijom shvatanjem da je brod potonuo noseći veliki tovar blaga iz Male Azije negde između 70. i 60. godine pre nove ere.

Izvor: RTS

Slični članci