недеља, 10. децембар 2023. - 10:47

Arheolozi iskopavaju „Limanski tunel“

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture danas su počeli sa otkopavanjem tunela koji je pronađen na parkingu u ulici Ive Andrića na Limanu IV.

Za sada nije utvrđeno koja je bila svrha tunela, koji sigurno ima bar 15 metara, a obim dovoljno velik da može čovek da prođe. Na osnovu prvih nalaza sumnja se da je odvod za kanalizaciju ili čak možda neki podrum, ali arheološki radovi u narednih nekoliko dana će dati jasno objašnjenje.

Još nije određena starost nalaza, ali ono što se može videti je da su u gradnji korišćene cigle starog formata. Kako je primetno prisustvo i cementa između cigala, može se naslutiti da se radi o tunelu koji je građen pre oko stotinak godina, od kada se ovaj materijal koristi.

Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Dušanka Veselinov kaže da za sada ne mogu puno reći o starosti i nameni tunela koji je pronađen, ali da će za nekoliko dana i nakon ulaska u tunel moći građanima da predoče o čemu se radi.

Ona je navela i da kada budu završeni arheološko-zaštitarski radovi biti odlučeno da li će tunel biti uništen ili zatrpan za neka dalja iskopavanja.

Na samom parkingu gde je pronađen tunel i stalno su dolazili Novosađani koji su se interesovali za iskopavanja, a mogle su se čuti razne teorije o čemu se zapravo radi, pri čemu je najviše zagovornika da je to krak jednog od „legendarnih“ tunela koji idu od podzemlja Petrovaradinske tvrđave ka bačkoj strani grada.

Inače, hroničari i istoričari Novog Sada su 021.rs ispričali da se ovde može raditi kako o kanalizacionom kolektoru, tako i o nekom podrumu.

Ono što je izvesno je da je ovaj deo Limana višespratnice dobio osamdesetih godina prošlog veka, a da se sama iskopina nalazi na oko 50 do 100 metara od trase nekadašnje pruge koja je od osamdesetih godina XIX veka do sedamdesetih godina prošlog veka išla Bulevarom cara Lazara i potom se otprilike na današnjem mestu ukrštanja Somborskog i Bulevara Evrope račvala u pravcu Sombora i Subotice.

Na prostoru gde je nađena ova iskopina pre stotinak godina je bilo močvarno zemljište, a postoji mogućnost da je tu bio neki objekat koji je bio povezan za železnicom ili je služio za kanalisanje otpadnih voda koje su se tu slivale, pri čemu je na samo 200 metara udaljena „depresija“ neposredno pre početka Telepa.

Ono što će verovatno ostati misterija i nakon svih iskopavanja je kako je ovaj tunel ostao očuvan, jer se svod zapravo nalazio na dubini od 20 do 30 centimetara koji pokrivaju asfalt i pesak. Postoji velika mogućnost da je verovatno i bio pronađen osamdesetih godina kad su građene obližnje zgrade, ali da je iskopina odmah i zatrpana jer vrlo često građevinari kako ne bi gubili vreme sa arheolozima zatrpavaju iskopine, iako bi po zakonu morali da ih momentalno prijave.

Izvor: 021.rs

Slični članci