петак, 12. април 2024. - 19:13

Sve što smo znali o starom Egiptu možda je bila laž!? Kada su nastale prve mumije?

Poreklo veštačke mumifikacije tela u Egiptu moglo bi biti mnogo starije nego što se do sada verovalo, saopštili su danas naučnici.

Prema najnovijem istraživanju, mumifikacija je nastala između 4.500. i 3.500. godine pre nove ere, odnosno 1.500 godina je starija od do sada otkrivenih tragova koji datiraju od pre 2.200 godina pre naše ere.

Egipatska mumifikacija se sastojala od prirodnog isušivanja tela pomoću toplote pustinje i vrelog peska. Pre razvoja tehnike balsamovanja mrtvih, Egipćani su sahranjivali ljude u grobovima punim peska.

Tragovi prve upotrebe smole za mumifikaciju stari su 2.200 godina pre nove ere. Međutim, britanski naučnici su otkrili tragove smole u grobovima iz vremena od 4.500. do 3.350. godine pre nove ere, odnosno starijim za 1.500 godina.

Naučnici iz Jorka i Oksforda analizirali su tkaninu pronađenu na mumijama u jednom od najstarijih egipatskih groblja. Otkrili su tragove složene supstance za balsamovanje.

Koristeći biohemijske analize, stručnjaci su identifikovali tragove borove smole, aromatičnog ekstrakta jedne biljke, jedne uljane biljke i životinjske masti.

Ta otkrića sugerišu da se balsamovanje koristilo hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Otkriveni sastojci su identični s tragovima sastojaka koji su se koristili u jeku mumifikacije faraona 3.000 godina kasnije.

– Antibakterijska svojstva sastojaka i očuvanje mekog tkiva dovodi nas do zaključka da prisustvo tih supstanci označava početak eksperimenata mumifikacije u Egiptu – izjavio je jedan od autora istraživanja Stiven Baki sa Univerziteta u Jorku.

– Količina smole sa antibakterijskim svojstvima koja se stavljala na trake za umotavanje tela, ista je kao na balsamovanim telima na vrhuncu mumifikacije 2.500 i 3.000 godine kasnije – dodao je Baki.

Egipćani su mumificirali mrtve jer su verovali da oni ne mogu da dođu do večnog života bez očuvanog tela.

Izvor: Beta

Slični članci