среда, 24. април 2024. - 18:35

Otkriven fosil najvećeg dinosaurusa koji je ikad hodao Zemljom

Dinosaurus koji pripada grupi sauropoda živeo je pre 95 miliona godina, u doba kasne Krede. Neverovatno je to što je on bio biljojed, a merenja ukazuju da je od glave do repa bio dugačak četrdeset metara

 

Pre tri godine, porodica farmera naišla je na neverovatno paleontološko nalazište na svom zemljištu u Patagoniji, Argentina. Odmah su obavestili najbliži paleontološki muzej Egidio Feruglio (MEF), a sada su njegovi istraživači iskopali kosti najvećeg dinosaurusa ikada. Procenjuje se da je ogromna životinja bila teška skoro 80 tona i visoka 20 metara.

Ovaj dinosaurus je Zemljom hodao pre 95 miliona godina, u doba kasne Krede. Merenja ukazuju da je od glave do repa bio dugačak četrdeset metara. Ono što je iznenađujuće je da je ova životinja bila biljojed.

Primerak koji je pronađen pripada sauropod grupi dinosaurusa, koje su karakterisale male glave, tanke stubaste noge, dugački vratovi i rep. Možda najpoznatiji sauropod je Apatosaurus, poznatiji kao Brontosaurus. Novootkriveni dinosaurus je duplo duži i četiri puta teži od njega, a naučnici ga klasifikuju kao novu vrstu Titanosaurusa, koja je retka grupa ekstremno velikih sauropoda.

Paleontolozi su pronašli sedam odraslih primeraka na istom mestu, a 200 otkrivenih fosila su u odličnom stanju. Među gomilom fosila nalaze se delovi vrata, leđa, nogu i repova. Ovo područje je inače poznato po fosilima dinosaurusa.

Ukoliko se nagađanja naučnika i zvanično potvrde, to ne samo da će biti najveći dinosaurus ikada, već i najveća životinja koja je hodala Zemljom.

Izvor: Telegraf.rs

Slični članci