петак, 8. децембар 2023. - 19:35

Izmeštanje ranohrišćanskog blaga zbog auto-puta

Na nekadašnjoj antičkoj trasi od Naisusa do Serdike i rimskoj, duž Vija militarisa kod Bele Palanke, pronađena je ranohrišćanska bazilika iz četvrtog veka. Građevina koja je privremeno razdvojila gradilište i podelila ljude iz struke, ipak će biti izmeštena s postojeće lokacije.

Arheolosko nalaziste

Ranohrišćanska bazilika iz četvrtog veka, pronađena na budućoj trasi Koridora 10, kod sela Špaja, blizu Crvene Reke, oko čije sudbine je dosta polemisano u javnosti, ipak će biti izmeštena s postojeće lokacije.

To su odlučili Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za zaštitu u Nišu kao teritorijalno nadležna ustanova i investitor, „Koridori Srbije“, koji će finansirati uklanjanje bazilike, kako bi radovi na izgradnji auto-puta ka istoku bili nastavljeni.

Veći deo stručnjaka bio je za to da buduća trasa auto-puta zaobiđe slučajno pronađenu ranohrišćansku crkvu, mada je bilo i onih koji su zagovarali njeno zatrpavanje.

Menjanje planirane trase nije bilo moguće, pa ni pravljenje dodatnih nadvožnjaka, ispusta ili krivina.

Rešenje se ipak našlo, pa će bazilika dužine 25 i širine 15 metara, uz blagoslov Eparhije niške, biti u porti crkve u Crvenoj Reci.

„Naravno, sve to se radi uz obaveštenje, saradnju i saglasnost Svetske banke. Nas vrlo često papirologija zakoči nekoliko meseci, ali kada to uradimo, samo izmeštanje i zaštita bazilike nama je najmanji problem“, kaže direktor „Koridora Srbije“ Dmitar Đurović.

Arheolozi ovde, na delu nekadašnjeg rimskog puta Naisus–Serdika nisu završili istraživanje, pa se ne zna tačno šta se nalazi u blizini temelja pronađene bazilike, pored kojih mesecima prolaze kamioni sa građevinskim materijalom.

„Zavod za zaštitu spomenika insistira da se urade dodatni radovi kako bi se ustanovilo da li na okolnim lokacijama ima još segmenata kulture iz prošlosti, koji treba da budu zaštićeni“, navodi nadzornik na izgradnji istočnog kraka Koridora 10 Stojan Jovanović.

Profesor doktor Mihailo Milinković sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže da bi najbolje bilo kada bi trasa puta mogla da se pomeri, a svetilište ostane, kao spomenik kulture da bude sačuvano pored Koridora 10.

Za preseljenje objekta starog 17 vekova sa originalne lokacije, poput Lepenskog vira ili Vodotornja sa Medijane, investitoru će saglasnost morati da da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

„To je vrlo ozbiljan i zahtevan posao, složen, međutim nije nemoguće izvesti ga. Da bi se završio potrebno je da od investitora imamo obezbeđena sredstva i dobar elaborat“, objašnjava direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović.

Radovi na izgradnji istočnog kraka Koridora 10, koji bi trebalo da budu završeni do kraja 2016. godine, stigli su skoro do bazilike.

Kada će arheolozi završiti svoj deo posla i kada će i kako bazilika biti preneta na novu lokaciju, to sada sa sigurnošću niko ne može da tvrdi.

Izvor: RTS

Slični članci