петак, 12. април 2024. - 20:15

Naučnici otkrili: Ovako su izgledale gladijatorske škole u Rimu (VIDEO)

Tim arheologa objavio je danas da je pomoću najmodernije tehnologije rekonstruisao školu gladijatora čiji su ostaci pronadjeni 2011. na obali Dunava, u Austriji.

Drevni ludus može se meriti sa čuvenom gladijatorskom kasarnom Ludus Magnus, koja se nalazila u Rimu, u blizini Koloseuma, navodi se u saopštenju arheologa, prenosi AFP.

Tim istraživača, sastavljen od arheologa iz Austrije, Belgije i Nemačke, ističe da je „spektakularno“ otkriće u Karnuntumu mapirano i virtuelno rekonstruisano uz pomoć neinvazivnih tehnika, poput snimaka iz vazduha, elektromagnetske indukcije i georadara.

– Dobijene arheološke mape i planovi građevina, ulica i rimske infrastrukture omogućili su dvodimenzionalnu i trodimenzijonalnu virtuelnu rekonstrukciju grada i drevne morfologije – navode arheolozi čija je studija objavljena u listu „Antiquity“.
Na ovom nalazištu se iskopine sprovode od kraja XIX veka, ali je škola gladijatora otkrivena tek 2011.

Rim imao 100 škola gladijatora

– Iako je u Rimskom carstvu postojalo oko 100 škola gladijatora, gotovo su sve srušene ili su na njihovim temeljima podignute nove građevine – rekli su arheolozi.
Ostaci Karnutuma, nekadašnjeg središta rimske provincije Gornja Panonija, nalaze se 45 kilometara istočno od Beča. Naučnici smatraju da su stari 1700 godina.

Izvor: Blic

Slični članci