среда, 21. фебруар 2024. - 20:41

Šetali psa i našli zlato vredno 10 miliona dolara

O paru koji je na svom imanju u Kaliforniji našao 1.427 zlatnih novčića iz 19. veka, vrednih oko 10 miliona dolara, ne zna se mnogo. Don Kagin, numizmatičar kome su se obratili, otkriva samo da je reč o sredovečnim ljudima koji nekoliko godina žive na seoskom imanju gde su našli novac.

Pronađeni novčići bi mogli da izazovu novu zlatnu groznicu
Pronađeni novčići bi mogli da izazovu novu zlatnu groznicu

Oni žele da ostanu anonimni, između ostalog i zato da bi izbegli novu zlatnu groznicu na svom imanju u vidu savremenih tragača naoružanih metalnim detektorima.

– Porodica i advokati su pokušali da utvrde ko je mogao da ih ostavi tamo, ali nisu došli do rezultata. Najviše što možemo da pretpostavimo jeste da su oni koji su zakopali novčiće možda imali veze sa rudarstvom – rekao je Kagin.

Novčiće zakopali rudari?
Novčiće zakopali rudari?

Dejvid Mekarti, glavni numizmatičar u kompaniji “Kagin” iz Tiberona, ističe da porodica ne želi da ljudi posle svega promene odnos prema njima.

– Zabrinuti su da bi ovo moglo da utiče na način na koji ih drugi vide, jer su prilično zadovoljni životom kakav danas vode – kaže on.

Numizmatičar Dejvid Mekarti
Numizmatičar Dejvid Mekarti

Ono zbog čega su ovi zlatnici posebno vredni jeste činjenica du su gotovo svi u skoro savršenom stanju, što znači da su sakriveni čim su pušteni u opticaj. Budući je papirni novac u Kaliforniji bio zabranjen sve do 1870. godine, očuvani metalni novac iz vremena koje je prethodilo tom periodu izuzetno se retko nalazi.

– Tek od 1880. godine u Kaliforniji možete da nađete kovanice koje su veoma dobro očuvane – objašnjava Mekarti.

Datumi i način na koji su bili složeni u metalne kutije (manje-više po hronološkom redu) navode na zaključak da je reč o “štednom fondu” nekadašnjih vlasnika i da novac nije ukraden u pljački.

Vrednost pronađenog novca se procenjuje na 10 miliona dolara
Vrednost pronađenog novca se procenjuje na 10 miliona dolara

Kagin i Mekarti otkrivaju da se imanje srećnih nalazača nalazi u brežuljkastoj oblasti “Zlatne države” i da je novac nađen pored staze kojom je par godinama prolazio. Oni svoje imanju zove “Sedl Ridž”, a Kagin, koji veruje da je reč o najvećem otkriću te vrste u istoriji Amerike, otkriće naziva “Blagom Sedl Ridža”.

Par pronašao blago pored staze kojom je godinama prolazio
Par pronašao blago pored staze kojom je godinama prolazio

Jedno od najvećih otkrića zlatnog novca dogodilo se u Džeksonu (Tenesi) 1985. godine, kada su građevinski radnici naišli na kovanice u ukupnoj vrednosti od jedan milion dolara, a više od 400.000 srebrnih dolara nađeno je u kući jednog čoveka iz Rinoa (Nevada) posle čije su smrti 1974. godine prodati za 7,3 miliona dolara.

Zlatni novčići i poluge, za koje se veruje da vrede čak 130 miliona dolara, nađeni su 1980-tih godina u olupini broda “SS Central Amerika” potonulog u vodama Severne Karoline, ali to se i ne smatra pravim otkrićem, budući da su istoričari oduvek znali da se tamo nalazi.

Izvor: Blic

Slični članci