петак, 8. децембар 2023. - 16:23

Arheolozi strahuju od smrtonosnih zamki u grobnici cara Qin Shi Huanga

Nakon otkrića masovne podzemne grobnice prvog kineskog cara Qin Shi Huanga kojeg čuva jedno od antičkih čuda – terakotna armija – naučnici nisu sigurni kako istražiti nalazište koje i nakon nekoliko hiljada godina još uvek ima aktivnu zaštitu protiv provalnika.

Kineski arheolozi su dubinskim trodimenzionalnim snimanjem otkrili počivalište prvog kineskog cara. Grobnica je smeštena u srcu monumentalnog kompleksa veličine 56 kvadratnih kilometara. Mauzolej koji nalikuje pravilnoj piramidi bez vrha, čuva preko 6000 terakotnih vojnika, konja, kočija u punom oklopu, zajedno sa malom vojskom zabavljača (akrobata, plesača i muzičara) koji su bili zakopani u dubini piramidalnog mauzoleja. Ali ovo je sve samo „vrh ledenog brijega“. Ispod terakotne armije , koja se prostire na području dužine 690, a širine je 250 metara, nalazi se skrivena grobnica/palata/lavirnit veličine neverovatnih 170.000 metara kvadratnih.

Da bi shvatili koliko je to veliko područje uporedićemo je sa veličinom Zabranjenog Grada u Pekingu, koji je 75% veći od grobnice Qin Shi Huanga. Nakon pregleda 3D snimaka, eksperti su ustanovili kako je podzemni mauzolej visine 76 metara i da se prostire na nekoliko nivoa prekrivenih zemljom i da unutar mauzoleja nema vlage jer prastari sistem dreniranja vode još uvijek savršeno radi. Niko ne zna u kakvom je stanju carevo telo, ali poznato je da je pokopan zajedno sa nekoliko stotina otrovanih kurtizana i robova.

Zahvaljujući prastarim arhivima koji su revnosno zabeležili ko je i šta pokopano sa megalomanskim carem, pretpostavlja se da će arheološki artefakti iz grobnice zaseniti čak i bogatstvo Tutankamonove grobnice.

Kineski arheolozi su se našli na muci jer smatraju da palata skriva brojne i kako se čini još uvek aktivne klopke: od zamki sa šiljcima, strelicama sa otrovom i podova koji propadaju i vode u sigurnu smrt do klopki koje još uvek nisu shvatili kako deluju.  Zapadnjački naučnici smatraju kako se ne može znati jesu li one tamo i jesu li zaista napravljene onako kako su opisane u hronikama i nacrtima. Emily Teeter sa Univerziteta Čikago i Instituta za Egiptologiju i Nubijsku antiku je izjavila sledeće:

– Žao mi je što moram da pokvarim zabavu, ali antička prokletsva i kletve su tako demode. Klopke su izmišljene kao i kletve. Hollywood nas je zaludeo sa pogrešnim zamislima i sada svi lude za svim mogućim oblicima horor priča. Stvarno mi je žao reći Kinezima, ali Egipćani su bili jednako zli.“ Naučnici smatraju da bi zamke odavno postale neaktivne od korozije i starenja materijala, a najvjerovatnije njih uopšte i nema. Međutim ako  pretpostavimo da su antički kineski tekstovi i nacrti tačni te da savršeno realno opisuju sve ono što se nalazi u grobnici palati prvog kineskog cara. Jesu li Kinezi uopšte mogli napraviti takve materijale koji bi uspeli odoleti milenijumima?

China Wisper smatra kako bi Kinezi mogli odahnuti, pa s druge strane postoji nešto u grobnici cara Qin Shi Huanga na šta se mora obratiti pažnja. Reč je o smrtonosnoj količini žive koja je otkrivena u podzemnoj grobnici. Stari Kinezi su koristili hromiranje za zaštitu metala od rđanja, a živu su koristili kao aktivno upozorenje svima onima koji su želeli uznemiravati poslednje počivalište cara.

Slični članci